Image
Propolis 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Propolis (pčelinji lepak) je pčelinji proizvod i smolasta supstanca bogata bioaktivnim i antioksidativnim jedinjenjima i prirodni je tretman za jačanje imuniteta i lek za mnoge zdravstvene tegobe godinama unazad.

Hemijski sastav propolisa zavisi od više faktora (biljaka sa kojih je materijal prikupljen i od godišnjeg doba) i varira od košnice do košnice. Organski propolis je obično zelene ili tamnosmeđe boje i njegov sastav čine smola (50-70%), pčelinji vosak (30-50%), polen (5-10%), esencijalna ulja (5-10 % zavisi od regiona) i jedinjenja kao što su šećeri, kiseline, vitamini, minerali (5-7%).

U ovom pčelinjem proizvodu je nađeno preko 300 biološki aktivnih supstanci (kiselina, ulja, ugljenih hidrata, vitamina C, E, B), a njegov glavni aktivni sastojak čine flavonoidi, snažni antioksidanti.

Istraživanja su pokazala da ovaj pčelinji proizvod pokazuje jako antimikrobno, antikancerogeno i protivupalno dejstvo koje suzbija rast gljivica, virusa, bakterija, pomaže kod alergija, dijabetesa, jača zdravlje kostiju, jetre, poboljšava  zdravlje desni i usne šupljine, ubrzava zarastanje rana, pomaže kod afti, bubuljica, herpesa i još mnogo toga.

Prirodni antibiotik

Propolis ispoljava jako baktericidno, antivirusno i antigljivično dejstvo, suzbija rast gljivica, bakterija, virusa. 

On štiti od napada štetnih mikroorganizama koji izazivaju infekciju, pomaže kod upala usta, grla (promuklost), neutrališe štetne bakterije, stimuliše imunitet, sprečava razvoj karijesa, poboljšava zdravlje zuba i usne duplje, pomaže kod afti, smiruje upaljene desni pa je čest satojaka sprejeva za nos ( koji smiruju upaljenu sluznicu nosa i pomažu kod zapušenosti nosa), grlo, pasta za zube.

Kao prirodan antibiotik širokog spektra dejstva, odlična je pomoć kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta (naročito kod uporne ešerihije koli), zaustavlja dalje razmnožavanje bakterija i smanjuje neprijatne simptome.

Herpes na usnama

Istraživanja su pokazala da su masti i kreme sa propolisom efikasne kod virusa herpesa, inhibiraju razmnožavanje virusa, pomažu da herpes na usnama brže zaraste, smanjuju bol (propolis deluje kao lokalni anestetik) i neprijatne simptome koji prate ovu virusnu infekciju. Ukoliko često imate problema sa herpesom jako je važno da poradite na svom imunitetu, da ga ojačate.

Infekcije gornjih disajnih puteva

Pčelinji propolis je jak imunostimulator sa antibakterijskim i antivirusnim dejstvom i odlična pomoć naročito tokom zimskih meseci kada vladaju sezonski virusi. On poboljšava imunitet, povećava otpornost organizma na infekcije, sprečava i skraćuje vreme trajanja prehlade i drugih infekcija gornjih disajnih puteva.

Koristite preventivno propolis kapi ili tablete, posebno u periodu prehlada i gripa, da ojačate svoj imunološki sistem i zaštitite se od sezonskih infekcija.

Jak antioksidant

Propolis pokazuje antioksidativno dejstvo, neutrališe slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije, smanjuje oksidativni stres i čuva organizam od raznih upala i bolesti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici