Image
Mandarine 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Mandarine pripadaju grupi citrusnog voća koje je puno vitamina, vlakana i drugih važnih biljnih supstanci i njihovo redovno konzumiranje može pružiti brojne zdravstvene koristi.

One su odlična voćka za užinu, savršen sastojak smutija ili deo voće salate. Miris mandarine može poraviti raspoloženje, smanjiti stres i ublažiti sipmtome depresije.

Za veću otpornost organizma

Ukusno voće kao što su mandarine pružiće vam više od 1/4 preporučenog dnevnog unosa za vitaminom C koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta, za dobro zdravlje kože, srečava anemiju, stvara kolagen koji regeneriše desni, krvne sudove, ubrzava zarastanje rana.

Kao namirnica izuzetno bogata vitaminom C savršeno jača prirodnu odbranu vašeg organizma protiv štetnih mikroba i infekcija. Ovaj antioksidant podstiče funkciju imunih ćelija da se bore protiv oksidativnih oštećenja.

 Takođe pročitajteKlementina popravlja raspoloženje i jača organizam

Prirodan izvor antioksidanata

Ovo citrusno voće je veoma bogato moćnim antioksidantima - flavonoidima. Ova biljna jedinjenja efikasno se bore protiv štetnih slobodnih radikala čime se sprečava oksidativni stres i smanjuje rizik od razvoja bolesti kao što su rak i srčana oboljenja.

Čuva zdravlje creva

Mandarine gode našoj probavi jer su pune vlakana koji podstiču crevnu peristaltiku i povećavaju iskoristljivost hranu koju unesemo u organizam. Jedna srednja mandarina zadovoljava 8 % preporučenog dnevnog unosa vlakana. Ova vlakna hrane dobre bakterije u crevima, poboljšavaju varenje i smanjuju rizik od bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja.

Rastvorljiva vlakna, kojima su one posebno bogate, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i masti što za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi i niže vrednosti holesterola. Nerastvorljiva vlakna, takođe prisutna u ovom voću, doprinose redovnom pražnjenu creva, mekši feces i time se sprečava zatvor.

Takođe pročitajte: Prirodne namirnice za detoksikaciju debelog creva

Izvor bakra

Mandarine obezbeđuju i važne minerale, od kojih i bakar. Ovaj mineral je važna komponenta crvenih krvnih zrnaca, on pomaže apsorpciju minerala gvožđa i usled njegovog nedostatka javlja se anemija.

Pratite nas na našoj Facebook stranici