Image
Badem 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Bademi su predstavnici jezgrastog voća i smatraju se izuzetno hranljivom namirnicom.

Jezgro je bogato dijetalnim vlaknima, zdravim nezasićenim mastima, proteinima, mineralima (gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan, fosfor, cink, selen, bakar), vitaminima (E, riboflavin, niacin, folna kiselina) i aromatičnim materijama u malim količinama koje im daje prijatan ukus.

Ovo jezgrasto voće se najčešće konzumira sirovo, pečeno ili kao dodatak raznim salatama i jelima ili u obliku bademovog mleka koje je odlična zamena za kravlje mleko.

Bademe možete jesti direktno, idealno na prazan stomak da biste poboljšali apsorpciju njihovih hranljivih sastojaka. 

1. Prevencija raka

Bademi su dobar izvor biljnih vlakana. Vlakna poboljšavaju varenje, omogućavaju redovno pražnjenje creva, sprečavaju opstipaciju, poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija, podstiču eliminaciju toksina iz creva, daju nam duži osećaj sitosti nakon jela. Istraživanje je pokazalo vezu između ishrane bogate vlaknima i smanjenim rizikom za karcinom debelog creva.

2. Prevencija srčanih oboljenja

Proteini, mononezasićene masti, antioksidanti, kalijum, magnezijum, folna kiselina u ovom orašastom plodu doprinose boljem zdravlju srca. Vitamin E je antioksidans koji neutrališe štetne slobodne radikale i smanjuje rizik za srčane bolesti, a visok sadržaj folne kiseline u njima snižava nivo homocisteina u krvi koji doprinosi taloženju masnih naslaga u arterijama i tako čuvaju naše kardiovaskularno zdravlje.

3. Prevencija dijabetesa

Bademi usporavaju apsorpciju šećera I time sprečavaju nagli skok glukoze i insulina u krvi nakon obroka, što je posebno važno za dijabetičare ali i kao prevencija za dijabetes kod zdravih ljudi. 

4. Pomoć kod mršavljenja

Nezaslađeno bademovo mleko je savršeno za one koje žele da smanje koji kilogram. Bademi sadrže mononezasićene masti koje nam daju duži osećaj sitosti nakon jela i time sprečavaju unošenje dodatnih kalorija dok dijetalna vlakna u njima doprinose osećaju punoće i sitosti, podstiču kretanje creva, njihovo pražnjenje, eliminaciju toksina iz organizma i na taj način doprinose zdravom mršavljenju.

5. Za zdrav razvoj fetusa

Bademi sadrže folnu kiselinu koja podstiče normalan rast i razvoj ćelija i stvaranje tkiva, pomaže da se smanji rizik od urođenih mana kod novorođenih beba. Nedostatak folne kiseline izaziva nepravilno sazrevanje crevenih krvnih zrnaca, gubitak apetita i anemiju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici