Image
Mrsavljenje dijaeta 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Da li želite da oslabite koji kilogram kako bi doveli svoju liniju do savršenstva ili kako bi poboljšali celokupno zdravlje? Kako bi što lakše postigli zadovoljavajuće rezultate navodimo vam neke od namirnica koje bi trebalo da isključite iz ishrane tokom tog perioda.

Hleb od rafinisanih žitarica

Hleb je osnovna životna namirnica i izvor ugljenih hidrata koji telu daju potrebnu energiju. Umesto belog hleba koji je napravljen od rafinisanih žitarica odlučite se za integralni hleb napravljen od celog zrna žitarica.

Hleb od integralnog brašna je bolji izvor dijetalnih vlakana, vitamina, minerala, proteina od belog hleba. On je odličan izvor biljnih vlakana koja regulišu varenje, pokreću creva, snižavaju nivo holesterola, doprinose stabilizaciji šećera u krvi i ono što je jako važno tokom redukcionih dijeta pružaju duži osećaj sitosti, čime se sprečava prejedanje i preterani unos kalorija.

Margarin

Margarin je namirnica koju bi trebalo da izbegavate ili ograničite njen unos jer ima visok sadržaj trans masti koje negativno deluju na naše krvne sudove i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Masti su nutrijenti potrebni našem telu kako bi nesmetano funkcionisalo i svakako je važno da ih unosimo u organizam ali prednost treba dati „zdravim“ mastima poput maslinovog ulja.

Takođe pročitajte:

Kukuruzne pahuljice

Kukuruzne pahuljice u kombinaciji sa mlekom možda jesu ukusan i brz doručak ali ukoliko želite da smršate savet je da ih izbegavate. One mogu sadržati puno šećera i zaslađivača, a pritom su siromašne proteinima (koji nam daju duži osećaj sitosti) i biljnim vlaknima (za dobar rad creva). Ukoliko želite kašu za doručak neka to bude ovsena.

So

Veće količine soli mogu dovesti do prekomernog zadržavanja vode u organizmu što za posledicu ima osećaj nadutosti i otečenosti ali i više kilograma kada stanete na vagu. Konzumiranje previše soli može razviti probleme sa krvnim pritiskom i povećati rizik od kardiovaskularnih boelsti.

Alkohol

Alkoholna pića su obično puna kalorija, a sa vrlo malo hranljivih materija što nije dobro naročito tokom dijete za mršavljenje .

Konzumiranje alkohola pruža vašem organizmu bespotrebne kalorije što usporava proces mršavljenja, a kako je diuretik pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma što može dovesti do dehidratacije.

Voćni sokovi

Umesto sveže ceđenih voćnih sokova opredelite se za celovite plodove voća. Celi plodovi voća bogati su vlaknima (koja nam pružaju osećaj sitosti, usporavaju apsorpciju šećera) mineralima, vitaminima dok ceđeni sok ostaje bez tih važnih biljnih vlakana koja nam pomažu da se duže osećamo siti i da lakše kontrolišemo težinu. Voćni sokovi su koncetrovaniji izvor šećera od celog voća (srednja pomorandža ima 12 grama šećera dok čaša soka od pomorandže ima 21 gram) što dovodi do naglog skoka šećera u krvi (veće količine šećera u krvi pretvaraju se u masti) i njihovim konzumiranjem unosimo više kalorija nego ako pojedemo celu voćku (1 srednja pomorandža sadrži 65 kalorija dok sok od ove voćke ima 112 kalorija).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici