Image
Zelena salata 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Zelena salata (latinski poznata kao Lactuca sativa) je jednogodišnja biljka iz familije glavočika i odličan izvor važnih hranljivih sastojaka i antioksidanata koji mogu pomoći u borbi protiv raznih upala i bolesti poput raka i dijabetesa.

Ovo povrće nije samo ukusno već i veoma zdravo. Pogledajte zašto

Ovo lisnato zeleno povrće odlikuje se visokim sadržajem vode (95 % čini voda pa vam ovaj zeleniš može pomoći da ostanete hidrirani) i niskom kaloričnom vrednosti (100 grama sadrži samo 15 kalorija).

Od minerala i vitamina u njenom sastavu prisutni su gvožđe, magnezijum, cink, vitamin B grupe (tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin, folati). Posebno je bogata antioksidantima kao što je vitamin C i važnim hranljivim materijama poput minerala kalijuma, vitamina A, K, a siromašna mastima i ugljenim hidratima.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Konzumiranje zelene salate može pomoći u snižavanju visokog nivoa lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola i tako smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Visok nivo LDL holesterola povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Kao dobar izvor folata zelena salata može sniziti nivo homocisteina u krvi (koji može oštetiti krvne sudove i koji je jedan od glavnih uzročnika srčanog udara). Vitamin C u njoj stvara kolagen koji jača i oporavlja krvne sudove, sprečava srčani udar i čuva dobro zdravlje srca dok mineral kalijum snižava krvni pritisak i sprečava bolesti srca.

Odlična za mršavljenje

Ovo povrće je odlična namirnica tokom dijete za mršavljenje zahvljujući niskoj kaloričnoj vrednosti (jedna porcija sadrži samo 5 kalorija), a visokom sadržaju mikroelemenata. Dijetalna vlakna koje zelena salata takođe sadrži (100 grama ovog povrća pruža oko 3 grama ovih vlakana) i visok udeo vode drže nam sitost i sprečavaju prejedanje.

Studije su pokazale da uključivanje zelene salate u ishranu može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu što je dodatno čini dobrom za osobe koje žele da smršaju.


Takođe pročitajte: Zašto bi trebalo da jedete tamnozeleno i lisnato povrće?


Promoviše dobro zdravlje očiju

Karotenoidi poput luteina i zeaksantina čine zelenu salatu namirnicom koja čuva dobro zdravlje očiju i štiti vid. Ovi antioksidanti čuvaju ćelije oka od slobodnih radikala, jačaju očno zdravlje, sprečavaju razvoj katarakte, starosnu degeneraciju makule i druge očne bolesti.

Za jake kosti

Zelena salata je bogata vitamina A, C, K koji su bitni za proizvodnju kolagena važnog za formiranje kostiju. Vitamin C regeneriše i jača kosti, vitamin K učestvuje u izgradnji hraskavice i vezivnog tkiva dok nedostatak vitamina A može povećati rizik od osteoporoze i preloma kostiju.

Kako je zelena salata dobar izvor vitamina K osobe koje uzimaju lekove za razređenje krvi bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom pre njene konzumacije.

Pratite nas na našoj Facebook stranici