Image
So i limun 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Biber, so i limun jesu svakako sastojci da se napravi ukusan preliv za salate ali ova tri sastojka, u kombinaciji ili pojedinačno mogu učiniti puno toga dobrog za naš organizam i pomoći nam kod različitih bolesti.

Sok od limuna se u tradicionalnoj medicini koristi kao diuretik, on detoksikuje organizam, jača imunološki sistem, pokazuje antimikrobno dejstvo, doprinosi boljem varenju, sredstvo je za ispiranje grla, odličan je tonik koji uklanja nečistoće sa lica, osvežava kožu, eliminiše bubuljice i sprečava pojavu bora. Crni biber je začin sa snažnim antioksidativnim, protivupalnim dejstvom, godinama unazad koristi se kao tradicionalan lek protiv prehlade, kašlja, pomaže kod gasova, nadutosti. So je potrebna telu da bi normalno funckionisalo baš kao i voda i kiseonik. Previše soli nezdravo deluje na organizam, dovodi do zadržavanja vode u organizmu, povećava rizik od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i problema sa bubrezima.

Takođe pročitajte:

Prehlada i grip

Limun je cistrusno voće bogato vitaminom C, sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim dejstvom i prava je namirnica za vas ako ste prehlađeni. Čaša tople vode sa sokom od pola limuna je izvor prirodnog vitamina C koji će ojačati imunološki sistem i pomoći organizmu da se pre izbori sa prehladom i gripom.

Pomoć kod mršavljenja

Napitak od ¼ kašičice crnog bibera, kašike meda, 2 kašike limunovog soka u čaši vode može vam pomoći ukoliko se borite sa viškom kilograma. Uzimajte ovaj napitak na prazan stomak svako jutro i brže ćete postići željene rezultate.

Prirodno sredstvo za bolno grlo

Kombinacija limuna, bibera i soli može vam pomoći kod bolnog i upaljenog grla zahvaljujući antibakterijskom, antivirusnom, protivupalnom dejstvu. U šolju tople vode dodajte pola kašičice crnog bibera, 1 kašiku sveže isceđenog limunovog soka i kašičicu soli i dobijenom mešavinom ispirajte grlo nekoliko puta u toku dana.

Afte

Da biste izlečili ove bolne ranice u ustima rastvorite kašiku himalajske soli u čaši tople vode i dobijenim rastvorom ispirajte usta 3 puta dnevno.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici