Image
Secerac 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Kukuruz šećerac (zea mays) je veoma zastupljena žitarica na našim prostorima.

Kada dostigne mlečnu fazu razvoja koristi se u ljudskoj ishrani jer je zrno tada sočno, slatko i veoma ukusno. Najčešće se koristi u kuvanom obliku mada može i u svežem. Odličan je sastojak salata.

Kako kukuruz šećerac utiče na naše zdravlje:

Štiti dobar vid

Kukuruz šećerac ima visok sadržaj beta karotena koji u našem digestivnom sistemu daje vitamin A koji čuva dobar vid. Karotenoidi takođe pomažu u sprečavanju makularne degeneracije koja je česta kod starijih osoba.

Prevencija dijabetesa

Kukuruz šećerac sadrži pantotensku kiselinu koja reguliše metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata, dok fitohemikalije u njemu regulišu oslobađanje insulina.
Sa glikemijskim indeksom od 58 dobar je izbor za dijabetičare, zato što se polako apsorbuje u krvotok, i time sprečava nagle skokove šećera u krvi što rezultira stabilizacijom nivoa glukoze u krvi.  

Suzbija rak

Studije pokazuju da je kukuruz bogat antioksidansima koji neutrališu štetne slobodne radikale, suzbijaju rak izazvan njima i podstiču apoptozu u ćelijama raka.
Kukuruz ima visok sadržaj ferulinske kiseline koja ima antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik za rak dojke i jetre.

Usporava starenje kože

Kukuruz šećerac savršen je za one koji žele da zadrže svoj mladalački izgled. Bogat je antioksidanatima koji neutrališu slobodne radikale, čuvaju ćelije kože od oštećenja i usporavaju njeno starenje.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici