Image
Bademovo mleko 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Bademi su jezgrasto voće bogato zdravim masnoćama i proteinima (bitnim za rast i razvoj organizma, dobro zdravlje kostiju i jačanje mišićne mase) koji mu daju tu visoku hranljivu vrednost. Takođe je bogato dijetalnim vlaknima, a siromašno ugljenim hidratima pa se sporije vare, drže nam sitost i pomažu u snižavanju holesterola i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Ovo voće je odlična grickalica za užinu, a nezaslađeno bademovo mleko je idealno za smutije, umake. Bademovo brašno je bezglutenski proizvod, pogodan za različite poslastice, dok je bademov puter savršen, ukusan i zdrav namaz, recimo na hlebu od integralnog brašna.

Bademi imaju visoku koncentraciju mononezasićenih masti, koje snižavaju "loš" LDL holesterol, čuvaju dobro zdravlje srca i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Bogati su vitaminima...

Ovo jezgrasto voće je bogato vitaminima B grupe koji doprinose normalnom energetskom metabolizmu i dobroj funkciji nervnog sistema, vitaminom E jakim antioksidantom koji štiti organizam, jača imunitet, hidrira i hrani kožu, sprečava njeno starenje, daje energiju, štiti od stresa i moždanog udara.

... i mineralima

Mineral magnezijum u njima doprinosi dobroj funkciji mišića, nerava, bitan za dobru kontrolu šećera u krvi, daje energiju, sprečava anskioznost i poboljšava raspoloženje dok kalijum reguliše krvni pritisak i blagotvoran je za srce.

Bademi i dijabetes

Zbog obilja vlakana uključivanje badema u ishranu, usporiće varenje i apsorpciju ugljenih hidrata i masti, sprečiće se nagli skok šećera i insulina u krvi što će za posledicu imati stabilizaciju glukoze u krvi i niži nivo holesterola. Sve ovo je posebno važno za osobe sa insulinskom rezistencijom ili dijabatesom, ali i kao dobra prevencija dijabetesa.

Još jedna korisna informacija je da, konzumiranje badema zajedno sa hranom visokog glikemijskog indeksa značajno snižava glikemijski indeks kompletnog obroka i smanjuje skok šećera u krvi nakon jela.

Pratite nas na našoj Facebook stranici