Image
Kupina 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Kupina naučno poznata kao Rubus fruticosus, čiji plodovi mogu biti sitni i krupni, tamnocrveni ili crni je izuzetno zdravo i ukusno voće. 

Ovo jagodasto voće je dobar izvor hranljivih sastojaka, dijetalnih vlakana, minerala mangana, bakra, gvožđa, cinka, magnezijuma i vitamina C, K, E, B5, B9.

Prerađuju se u sokove, sirupe, želirane proizvode, mogu se naći i u zamrznutom obliku pa su nam dostupne preko cele godine.

Evo zašto bi trebalo da jedete kupine:

1. One su odličan izvor antioksidansa

Antioksidanti poput vitamina C i E, karotena, likopena, luteina koji se nalaze u kupini smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka, neurdegenerativnih bolesti (Alchajmerova bolesti, Parkinsonova bolest).

Ovi antioksidansi se bore protiv štetnih slobodnih radikala, neutrališu ih, štite ćelije od oštećenja i na taj način jačaju vaš imunitet i štite ga od raznih bolesti.

2. Za dobro varenje

Ovo bobičasto voće je izuzetno bogato dijetalnim vlaknima. Dijetalna vlakna su neophodna za zdrav probavni sistem, podstiču kretanje creva, njihovo pražnjenje i eliminaciju toksina. Kupine mogu sprečiti i ublažiti proliv (bogate su taninima) i zatvor. Čaj od listova kupine može vam pomoći kod dijareje i problema sa hemoroidima.

3. Ove bobice su prava hrana za mozak

Konzumiranje bobičastog voća (kupine, borovnice, jagode) korisno je za mozak.

Kupine su dobar izvor antioksidanata, jedinjenja koja neutralištu slobodne radikale, štite ćelije mozga od oštećenja, čime smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti. Bobičasto voće menja način prenosa informacija između nervnih ćelija i time sprečavaju upalne procese unutar mozga.

4. Za zdrave zube i desni

Vitamini A, C, D i K u ovim crnim bobicama štite zube od karijesa i problema sa desnima i imaju važnu ulogu u mineralizaciji zuba i kostiju.

Namirnice bogate vitaminima i mineralima pomažu u suzbijanju štetnih bakterija u ustima koje produkuju kiseline štetne za zube i dovode do propadanja zuba.

5. Kontroliše nivo LDL holesterola i sprečava kardiovaskularne bolesti

Istraživanja su pokazala da ove bobice mogu znatno sniziti nivo “lošeg” LDL holesterola čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici