Image
Crveno grozdje 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Grožđe (Vitis vinifera L.) pripada grupi bobičastog voća i plod je plemenite vinove loze. Sorte grožđa razlikju se po karakteristikama grozdova i karakteristikama bobica.

Prema boji bobica razlikujemo crveno, crno i belo grožđe.

Crveno grožđe blagotvorno deluje na naše zdravlje, odličan je izvor antioksidanasa, bogato je hranljivim materijama kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, folat, magnezijum, selen i vitaminima A, C i B6.

Najmoćniji antioksidanti koji se nalaze u ovom grožđu su flavonoidi. Ovo grožđe ima posebnu kombinaciju pigmentnih ćelija i resveratrola u kožici koja im daje njihovu karakterističnu i lepu boju.

Crveno grožđe se koristi za proizvodnju soka, vina, popularan sastojak voćnih salata. 

Kako bobice grožđa deluju na naš organizam?

1.Pospešuju gubitak kilograma

Pola šolje ovog bobičastog voća daje nam samo 23 kalorije, a uz to je veoma bogato hranljivih materijama.

Jedno istraživanje iz 2014 godine dokazalo je da resveratrol u grožđu pomogao učesnicima da sagorevaju više kalorija, jer su njihovi mišići trošili veću količinu energije za razliku od uobičajene potrošnje. Eto još jednog razloga da ga uključite u ishranu!

2. Čuvaju srce i krvne sudove

Zbog obilja antioksidanasa ove bobice snižavaju "loš" LDL holesterol, sprečavaju njegovo taloženje na zidovima arterija, povećavaju “dobar” HDL holesterol čime čuvaju srce i krvne sudove i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

3. Sprečavaju starenje kože

Kožica i seme crvenog grožđa sadrže moćan antioksidant resveratrol, koji neutrališe štetne slobodne radikale, čuva ćelije kože od oštećenja, on regeneriše kožu, hidrira je, daje joj elastičnost i sprečava stvaranje bora i njeno prevremeno starenje. 

4. Pomažu vašim bubrezima

Crveno grožđe pomaže u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u našem organizmu (eliminiše višak mokraćne kiseline iz tela) time smanjuje opterećenje bubrega i doprinosi njihovom boljem radu.

5. Antimikrobno dejstvo

Ovo bobičasto voće pokazuje antibakterijsko i antivirusno dejstvo, čime vas štiti od raznih bakterijskih i virusnih  infekcija. 

6. Sprečava Alchajmerovu bolest

Dokazano je da je resveratrol u crvenom grožđu smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Ovaj antioksidans smanjuje oksidativni stres u mozgu, sprečava oštećenje ćelija mozga, i doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju.

7. Sprečava anemiju

Ove bobice su bogate mineralima gvožđem, bakrom i vitaminom C. Vitamin C i bakar poboljšavaju apsorpciju gvožđa i time sprečavaju anemiju kao posledicu nedostatka gvožđa koja je obično praćena umorom, malaksalošću i gubitkom apetita. Sok od grožđa je odličan napitak protiv malokrvnosti.

8. Za dobro varenje

Bobice grožđa, naročito kožica su dobar izvor vlakana, koja povoljno deluju na digestivni sistem, podstiču kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje, eliminaciju toksina iz creva i sprečavaju zatvor.

9. Štiti od raka

Resveratrol koji se nalazi u crvenom grožđu eliminiše slobodne radikale, štiti ćelije od oksidativnog stresa i čuva kožu od štetnih UV zraka čime smanjuje rizik od raka kože. Istraživanja su takođe pokazala da crveno vino smanjuje rizik od raka prostate.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici