Image
Kaki jabuka 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Japanska (kaki) jabuka je biljka iz porodice Ebenaceae, poreklom iz Japana, po obliku podseća na paradajz dok boja ploda može biti svetložute preko narandžaste do tamnije crvene boje. Plodovi su slatkog ukusa koji osvežava i podseća na mešavinu jabuke, kajsije i pomorandže i najukunsniji su u zimskim mesecima kada su potpuno zreli i omekšali.

Ovo voće puno je vitamina (K, C, A), antioksidanata koji pomažu imunološkom sistemu da nesmetano funkcioniše, štiti od oksidativnog stresa, smanjuje rizik od nastanka kancera, jača krvne sudove.

Katehini, jaki antioksidanti iz grupe flavonoida takođe prisutni u ovom voću pokazuju jako antimikrobno i protivupalno dejstvo, sprečavaju infekcije, snižavaju nivo holesterola i jačaju krvne sudove.

Nizak sadržaj natrijuma, ugljenih hidrata i masti čino ovo voće sa mnoštvo dobrih svojstava. Bakar prisutan u ovom voću doprinosi dobroj apsorpciji gvožđa, minerala koj je bitan za sintezu crvenih krvnih zrnaca.

Namirnica dobra za probavu

Redovna upotreba ovog voća bogatog dijetalnim vlaknima (1 jabuka srednje veličine oko 6 grama vlakana što je čak 24 % preporučenog dnevnog unosa) pomoći će vam da održavate dobro zdravlje digestivnog sistema. Visok sadržaj vlakana pokreće creva (tanini regulišu crevnu perilstaltiku), omogućava njihovo redovno pražnjenje, detoksikuje štetne materije iz njih, pomažu bolje varenje hrane, snižava holesterol i pomažu kod zatvora, sprečavaju nastanak hemoroida.

Ovo voće je i dobar diuretik koji će pomoći organizmu da se oslobodi viška tečnosti i povoljno delovati na rad i zdravlje bubrega.

Povećava otpornost organizma

Japanska jabuka je odličan izvor vitamina C (1 jabuka zadovoljiće preko 20 % preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina) koji će pojačati imunitet, zaštiti nas od prehlade, gripa kao i od raznih upala i infekcija pluća.

Čuva vid

Zeaksantin, antioksidant prisutan u ovom voću ima važnu ulogu u očuvanju dobrog zdravlja očiju, smanjuje rizik od katarakte i degeneracije makule. Kaki sadrži i vitamin A u značajnim količinama, a koji je neophodan za održavanje normalnog vida, povoljno deluje kod oslabljenog imuniteta, štiti sluznice organa za disanje, varenje.

Za dobro zdravlje jetre

Bogatstvo antioksidanata u ovom voću uklanja štetne slobodne radikale, sprečava oštećenje ćelija, smanjuje dejstvo toksičnih materija, a sve to za posledicu ima dobru detoksikaciju organizma i zdravu jetru.

Pogodna za osobe sa hipertenzijom

Japanska jabuka ima nizak nivo natrijuma pa se može koristiti kao deo uravnotežene ishrane sa niskim sadržajem natrijuma za osobe sa hipertenzijom. Kalijum čiji je ova jabuka sjajan izvor, reguliše krvni pritisak i čuva dobro zdravlje srca.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici