Image
Spelta 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Spelta (pir) je drevna žitarica koja pripada familiji gde i pšenica, po izgledu je slična njoj ali je sa većim udelom proteina, esencijalnih aminokiselina i lakše svarljivija. Ova žitarica je prijatnog, orašastog i blago-slatkastog ukusa i predstavlja zdravu integralnu žitaricu koja se može se na tržištu naći u obliku zrna, brašna, pahuljica, testenine, griza i može se lako ukombinovati u mnogo recepata.

Većina kalorija u ovom zrnu dolazi iz ugljenih hidrata (70 % ovih makronutrijenata) koje čine složeni ugljeni hidrati skrob i dijetalna vlakna. Ova žitarica je odličan izvor biološki vrednih proteina, minerala (magnezijuma, kalcijuma, mangana, fosfora, kalijuma, gvožđa, cinka), vitamina B grupe, E.

Fosfor i magnezijum iz spelte čuvaju gustinu i zdravlje kostiju, fosfor predstavlja jednu od glavnih gradivnih komponenti kostiju, daje im jačinu i čvrstinu, magnezijum vezan sa kalcijumom i fosforom, doprinosi mehaničkoj stabilnosti organizma. Kalijum reguliše krvni prtisak, bitan za dobar rad nervnog i mišićnog sistema, cink mineral važan za jak imunitet i bolju optpornost na viruse i druge mikrobe dok je gvožđe bitno za snabdevanje ćelija kiseonikom, pa spelta otklanja umor, isprcljenost, vraća snagu i sprečava anemiju.

Spelta je lako svarljiva pa je preporuka za ljude koji imaju problema sa varenjem

Zrno ove žitarice je veoma dobar izvor dijetalnih vlakana. Vlakna su neophodna za zdrav probavni sistem, dobro varenje, održavaju zdravu crevnu floru, vlakna takođe usporavaju apsorpciju šećera, masti, regulišu nivo holesterola, daju duži osećaj stosti nakon jela pa hrana bogata vlaknima pomaže kod gasova, nadutosti i svakako je poželjna u ishrani za mršavljenje.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi, smanjuje rizik od srčanih bolesti

Ishrana koja prednost daje integralnim žitaricama (kao što je celo, neprerađeno zrno spelte) u poređenju sa rafinisanim (prečišćenim) žitaricama smanjuje rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti zahvaljujući vlaknima i antioksidantima koja usporavaju varenje i apsorpciju šećera, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi i doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi. A spelta je žitarica sa niskim glikemijskim indeksom i bogatstvom biljnih vlakana.

Ova žitarica nam pruža obilje minerala mangana

Spelta je savršen izvor minerala mangana (100 grama zadovoljiće 143 % preporučenog dnevnog unosa). Ovaj mineral je bitan za rast, razvoj i dobro zdravlje kostiju, sprečava nastanak otseoporoze, artritisa, takođe je bitan za dobar metabolizam ugljenih hidrata, proteina, reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka dijabetesa.

Za dobro psihičko zdravlje i održavanje lepe i zdrave kože

Ova žitarica je bogata vitaminima B grupe, naročito niacinom (100 grama spelte obezbeđuje čak 46 % dnevnog unosa ovog vitamina).  Ovaj vitamin B grupe učestvuje u pretvaranju hrane u potrebnu energiju, za sintezu hormona, za dobro zdravlje nervnog, probavnog sistema, kože i sluzokože.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici