Image
San ishrana 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Dobar i kvalitetan san doprinosi brojne dobrobiti za organizam i čuva naše fizičko i mentalno zdravlje. Tokom sna telo se regeneriše i obnavlja energijom koja nam je neophodna za dobro funkcionisanje sledećeg dana.

Na kvalitet sna utiču mnogi faktori, a jedan od njih je svakako ishrana. Zdrava i uravnotežena ishrana koja obezbeđuje sve važne hranljive materije (naročito vitamini E, B, C, D, minerali cink, magnezijum, proteini, triptofan, ugljeni hidrati) pomoći će vašem telu da se opusti i pripremi za san. Večera poslednji obrok tokom dana trebalo bi da bude najmanje 2 h pre odlaska na spavanje kako bi imali što kvaliteniji san.

Ukoliko imate poteškoća sa spavanjem, konzumiranje ovih namirnica može vam pomoći da se izborite sa ovim problemom i ujutru probudite naspavani, odmorni i spremni za novi dan

Čaj od kamilice

Šolja toplog čaja od kamilice je odličan lek za nesanicu. Kamilica sadrži aminokiselinu apigenin koja ima umirujuće i blago sedativno dejstvo na ceo organizam i može poboljšati kvalitet sna.

Banane

Iako se banane smatraju energetskom hranom, one su bogate nekim vitamnima i mineralima koji mogu pomoći da lakše zaspite i poboljšate kvalitet sna. Aminikoselina triptofan, minerali magnezijum, kalijum, vitamin B6 (podstiče razgradnju triptofana u serotonin koji je neophodan za sintezu melatonina tokom noći, a koji osigurava dobar san) deluju združeno, smanjuju stres, anskioznost, opuštaju mišiće, umiruju celo telo i pripremaju za spavanje.

Ćuretina

Ćureće meso je odličan izvor proteina i aminokiseline triptofan koji nam drže sitost tokom noći i doprinose proizvodnji hormona melatonina bitnog za dobar san. Pored ćuretine, piletina i jaja su takođe hrana bogata proteinima i triptofanom.

Mlečni proizvodi

Jogurt i drugi mlečni proizvodi izvor su proteina, kalcijuma, minerala koji potpomaže pretvaranje triptofana u serotonin, važnog za stvaranje hormona sna.

Riba

Losos i tuna obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i važnim vitaminom B6 koji je potreban telu da stvori melatonin, hormon koji će vam pomoći da se lakše uspavate i osigurati vam čvršći i kvalitetniji san. 

Kivi

Ovo južno voće pored svog osvežavajućeg i prijatnog ukusa puno je i važnih nutrijenata i odlična je namirnica za san. Antioksidanti i serotonin iz kivija mogu poboljšati kvalitet vašeg sna ukoliko ih jedete pre spavanja.

Orašasti plodovi i semenke

Orasi, laneno seme, semenke sunckoreta, bundeve sadrže magnezijum bitan za dobru funckciju nervnog sistema, mišića, a čiji nedostatak u organizmu može dovesti do glavobolje, depresije, nesanice i triptofan koji podstiče lučenje serotonina i melatonina važnih za dobar san.

Med

Jedna kašičica meda pre spavanja može smanjiti nivo oreksina (neurotransmitera u mozgu koji nas drži budnim) i podstaći oslobađanje melatonina koji će regulisati san.


 

Pratite nas na našoj Facebook stranici