Image
Banana trening 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Banane su tropsko voće siromašno mastima a prepuno ugljenih hidrata koji daju energiju, kalijuma koji je dobar za srce, magana, vitamina B6, C i biljnih vlakana.

Dobar izvor kalijuma

Jedna srednja banana obezbediće oko 10 % preporučenog dnevnog unosa minerala kalijuma. Ovaj mineral učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih bolesti, podržava zdravlje mišića i nerava.

Pošto su banane bogate kalijumom one podržavaju kontrakciju mišića tokom vežbanja, mogu smanjiti rizik od grčeva pa su odlična užina pre ili posle intenzivnog treninga kako bi se pospešila funkcija mišića i sprečili grčevi.

Kako se kalijum izlučuje znojem, sve osobe koje su fizički aktivne bi trebalo da konzumiraju namrinice bogate ovim mineralom kako  bi obezbedili potrebe elektrolita.

Možda vas zanima: Zašto bi trebalo započeti dan čašom tople vode i bananom 

Lake su za varenje

Banane pogoduju digestivnom sistemu jer su pune biljnih vlakana. Rastvorljiva vlakana (pektini), kojima one obiluju, snižavaju holesterol i doprinose stabilizaciji glukoze u krvi.

Zrele banane su lakše za varenje u poređenju sa mnogim drugim namirnicama jer su bogate prostim ugljenim hidratima a pritom su sa malo masti. 

One se preporučuju osobama sa probavnim tegobama poput mučnine, dijareje, nadutosti. Nezrele banane mogu pomoći u neutralisanju želudačne kiseline pa su koristan dodatak ishrani kod osoba sa gorušicom.

Na osnovu ovoga možemo zaključiti da su banane dobra užina pre treninga jer pružaju telu dugotrajnu energiju bez izazivanja stomačnih nelagoda.

Bogat izvor ugljenih hidrata - glavnog goriva za mišiće

Jedna prosečna banana sadrži oko 27 grama ugljenih hidrata koji se razlažu na glukozu koja je glavni izvor goriva.

Konzumiranje ugljenih hidrata može povećati zalihe glikogena - rezervnog oblika glukoze koji se skladišti u jetri i mišićima a koja je izvor energije za vreme vežbanja.

Unos ugljenih hidrata pre vežbanja može biti posebno koristan kod dugotrajnijih treninga, intenzivnog treninga, kod vežbanja na visokim i niskim temperaturama.

Kako su banane prepune ugljenih hidrata one nisu poželjna namirnica pre treninga za osobe koje su na režimu ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ili keto dijeti.

Pratite nas na našoj Facebook stranici