Image
Socivo 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Sočivo (leća) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici mahunarki i odlikuje se visokim sadržajem proteina, dijetalnih vlakana i važnih mikronutrijenata za normalno funkcionisanje organizma.

Sočivo je dobar izvor minerala (fosfora, gvožđa, kalijuma, bakra, magnezijuma, cinka), vitamina B grupe (B1, B3 ,B5, folata). Oni nam takođe obezbeđuju manje količine vitamina C, vitamina K, riboflavina, kalcijuma i selena. 

Na tržištu možemo naći različite vrste sočiva - crveno, crno, zeleno, žuto i smeđe i savršeno je za supe, salate i mnoštvo drugih jela.

Koje su prednosti korišćenja ove mahunarke?

Snižava holesterol, sprečava zatvor, stabilizuje šećer u krvi

Sočivo je hrana bogata vlaknima. Rastvorljiva vlakna u njemu usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i masti što za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi i niži nivo holesterola, što je posebno korisno za dijabetičare, dok druga vrsta vlakna (nerastvorljiva) pospešuju redovno pražnjenje creva, eliminaciju toksina iz njih, sprečavaju zatvor, pomažu kod hemoroida.

Pomoć kod anemije

Ova mahunarka je odličan izvor minerala gvožđa koji ulazi u sastav hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca pa sprečava malokrvnost, otklanja umor i isrcpljenost.

Ova namirnica vam može pomoći da izgubite koji kilogram

Kao namirnica bogata dijetalnim vlaknima, a sa malo kalorija odlična je pomoć kod zdravog mršavljenja. Vlakna iz nje regulišu probavu, snižavaju holesterol, doprinose stabilizaciji šećera u krvi i daju nam duži osećaj sitosti nakon jela čime lakše kontrolišemo unos kalorija  a sve to doprinosi gubitku kilograma.

Čuva srce, smanjuje krvni pritisak

Sočivo je hrana sa puno kalijuma i magnezijuma, a vrlo malo masti što ga čini dobrom namirnicom za srce. Magnezijum opušta krvne sudove, srčani mišić, snižava krvni pritisak i otklanja nesanicu. Kalijum mineral snižava krvni pritisak, doprinosi normalnoj kontrakciji mišića i neophodan za normalnu funkciju nerava.

Dobar izvor belančevina

Sočivo je dobar izvor proteina. Iz tog razloga, mnogi vegani i vegetarijanci koriste sočivo  kako bi povećali unos proteina. Međutim, sočivo se ne smatra kompletnim proteinom (ne obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline koje telo ne može samo da sintetiše pa se moraju uneti hranom). 

Preporuka je kombinujete sočivo sa celovitim zrnom ili semenkama da biste dobili sve esencijalne aminokiseline neophodne organizmu tokom obroka. 

Dobro je za trudnice

Sočiva su prepuna hranljivih sastojaka,1 šolja sočiva obezbediće vam 80 % dnevnog preporučenog unosa folata. Folati sprečavaju anemiju, snižavaju nivo homocisteina u krvi (čime se smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara) i važni su za trudnice jer doprinose normalnom razvoju plodu.

Ne treba vam neki specijalni recept od sočiva da biste iskoristili ovu  zdravu namirnicu. Ako imate omiljeni recept za supu ili salatu, jednostavno dodajte  malo sočiva  da pojačate nutritivnu vrednost obroka.

Prokuvajte tri šolje vode i dodajte jednu šolju sočiva. Kuvajte otprilike 20 minuta, mada vreme kuvanja zavisi i od sorte korišćenog sočiva, a i od vašeg ukusa kako volite da bude (zeleno se obično kuva oko 30-40 minuta, crveno 15-20 minuta).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici