Image
Sampinjoni 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Gljive su niskokalorična namirnica sa dosta hranljivih materija, proteina, vlakana, antioksidanata koji pozitivno utiču na naš organizam. Pečurke dodaju ukus jelima, imaju vrlo malo natrijuma i masti (od kojih većinu čine polinezasićene masti dobre za srce) što ih čini zdravim izborom namirnica.

Dobar su izvor bakra (koji poboljšava apsorpciju gvožđa, pa su gljive dobre u borbi sa anemijom)

Gvožđa (koji je bitan za sintezu hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, određenih hormona, aminokiselina) 

Kalijuma (minerala koji snižava krvni pritisak, doprinosi normalnoj funkciji mišićnog i nervnog sistema)

Vitamina B3, B5 (vitamini B grupe doprinose boljoj razgradnji ugljenih hidrata, proteina, masti, čime dobijamo energiju neophodnu za normalno funkcionisanje organizma).

Čuvaju ćelije od oštećenja

Pored mnogih vitamina i minerala koje gljive sadrže, otkriveno je i da imaju visok nivo nekih antioksidantnih jedinjenja, koja neutrališu štetne sobodne radikale, čuvaju od oksidativnog stresa, imaju protuvupalno dejstvo, usporavaju starenje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Neke gljive sadrže snažne antioksidante glutation i ergotionin koji se ne nalaze u mnogim drugim biljnim namirnicama.

Podržavaju zdravlje kostiju

Gljive su dobar izvor kalcijuma (komponente bitne za zdrave i jake, kosti, zube) i vitamina D (koji je bitan za pravilnu ugradnju kalcijuma) što ih čini odličnom namirnicom za kosti. Jedenje ovih gljiva ima istu korist kao i dobijanje vitamina D iz suplemenata ili izlaganja suncu. 

Smanjuju rizik od dijabetesa

Gljive su dobar izvor vlakana koja povoljno deluju na varenje, elimišu toksine iz organizma, snižavaju holesterol, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, pomažu održavanje zdrave telesne težine. One su izvor rastvorljivih vlakana, beta-glukana (bukovača, šitake, reiši) koji imaju pozitivno dejstvo na ceo organizam, stimulišu imunitet, štite nas od virusnih i bakterijskih infekcija, čuvaju zdravlje srca.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici