Image
Kefir 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Jak imunitet osiguraće dobro i nesmetano funkcionisanje organizma, pomoći će nam da se zaštitmo od bakterija, virusa, gljivica, izazivača raznih infekcija, a kojima smo posebno izloženi tokom zimskog perioda.

Evo nekih namirnica koje će vam pomoći da ojačate imunološki sistem i budete zdravi tokom cele sezone:

Jedite namirnice bogate cinkom

Cink, mineral ima višestruku ulogu u našem organizmu. On je jak antioksidant koji štiti ćelije od oksidativnog stresa, bitan je za sintezu proteina, za dobro zdravlje kostiju (sprečava gubitak koštane mase), za brže zarastanje rana, čuva dobar vid, odličan za kožu, nokte.

Ovaj mineral je važan za jak imunitet, on podstiče proizvodnju imunih ćelija koje sprečavaju upalu i suzbijaju štetne mikrobe, pokazuje protivupalno dejstvo i skraćuje vreme trajanja prehlade i gripa. Njegov nedostatak u oragnizmu dovodi do oslabljene funkcije imunološkog sistema što povećava rizik od infekcija.

Neke od namirnica koje su bogate ovim važnim mineralom: piletina, ćuretina, crveno meso, morski plodovi, jaja, orašasti plodovi, semenke, integralne žitarice, pasulj, senf.

Vitamin D

Vitamin D, vitamin rastvorljiv u mastima, ima ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora kao i u mineralizaciji kostiju (sprečava rahitis i osteomalaciju) on podstiče proizvodnju imunih ćelja, koji se bore protiv patogenih mikroorganizama, virusa i bakterija izazivača raznih bolesti.

Vitamin D se u koži sintetiše dejstvom ultraljubičastih sunčevih zraka ali se može uneti i hranom bogatom ovim vitaminom.

Nivo vitamina D je najniži u zimskim mesecima, jer se tada slabije izlažemo suncu što može oslabiti naš imunitet i izložiti nas većem riziku od infekcija. 

Najbolji prirodni izvori vitamina D su žumance jajeta, riblje ulje, masna riba poput lososa i skuše, mleko i mlečni proizvodi, meso iznutrice i neke pečurke. Međutim, imajte na umu da je teško dobiti dovoljno vitamina D zimi samo iz izvora hrane.

Jedite više belog luka

Beli luk je pun hranljivih materija koja doprinose normalnoj funkciji organizma. On je bogat eteričnim uljima, sumporom, gvožđem, vitaminima i jakom aktivnom supstancom alicinom koja pokazuje jako antimkrobno dejstvo, a koja se oslobađa kada se luk secka.

Beli luk jača vaš imunološki sistem koji štiti organizam od prehlade i gripa i pomaže u borbi sa virusima i bakterijama. On pokazaju jako antivirusno, antigljivično dejstvo, jak je prirodni antibiotik, koji efikasno ubija bakterije, viruse, sprečava infekciju Ili pomaže organizmu da se laške izbori sa već postojećom. Treba ga jesti u sirovom obliku kako bi se sačuvale važne materije, naročito alicin, koji se razgrađuje termičkom obradom.

Probiotici

Fermentisana hrana je bogata probioticima, dobrim bakterijama koje održavaju zdravu crevnu floru, podstiču rast dobrih, a eliminišu loše bakterije, otklanjaju toksine i štetne materije iz organizma, poboljšavaju raspoloženje, jačaju imunološki sistem i celokupan organizam. Sedamdeset posto naših imunih ćelija se stvara upravo u crevnoj flori  što znači da održavanjem dobre i zdrave crevne flore mi jačamo naš  imunitet koji će nas braniti od patogena i bolesti. 

Hrana bogata probitoskim bakterijama: kiseli kupus, fermentisani mlečni proizvodi (kefir, jogurt), jabukovo sirće.

Citrusno voće

Citrusi (narandža, grejpfrut, mandarina, limun) imaju meku koru i sočnu sredinu sa dosta vitamina, mineralnih materija, organskih kiselina, antioksidanata i pravo je voće za ovaj period.

Najznačajniji vitamini ovog voća je vitamin C, koga najviše sadrži. 

Vitamin C je jak antioksidant, smanjuje oksidativni stres, čuva ćelije od ošetećenja, snižava holesterol, pomaže kod umora, iscrpljenost, anemije, doprinosi dobroj funkciji imunološkog sistema pa je posebno preporučljivo unositi ga u vreme prehlade i gripa i stanjima oslabljenog imuniteta kako bi zaštitili organizam od infekcija.

Jedite citrusno voće i zaštitite vaš imunitet koji je odgovoran za odbranu od virusa, bakterija i drugih patogena.


 

Pratite nas na našoj Facebook stranici