Image
Crni luk 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Crni luk (Allium cepa) pripada lukovičastom povrću i izrazito je aromatično povrće pa se koristi za pripremu raznih jela, a industrijski se prerađuje najčešće sušenjem. 

Jedan srednji sirovi crni luk sadrži samo 44 kalorije, dobar je izvor ugljenih hidrata, vitamina i minerala.

Luk obezbeđuje važne vitamine C (jača imunitet, poboljšava apsoprciju gvožđa, sprečava anemiju), E, K, folate, minerale kalijum, gvožđe, kalcijum, sumpor, mangan i jod. Sadrži biljne hormone slične insulinu koji regulišu nivo šećera u krvi.

Pogledajte neke od njegovih lekovitih dejstava:

Jača srce

Ovo povrće sadrži folnu kiselinu koja sprečava nagomilavanje homocisteina u krvi i time sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje rizik za aterosklerozu, srčani i moždani udar.

Vitamin C, kalijum (reguliše krvni pritisak), biljna vlakna u crnom luku takođe doprinese dobrom zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Odličan je za varenje

Zahvaljujući obilju biljnih vlakana i inulina prebiotika (koji hrani dobre bakterije u našim crevima) crni luk povoljno deluje na varenje, čuva zdravlje debelog creva, eliminiše toksine i štetne materije iz organizma i jača naš digestivni sistem.

Dobar diuretik i ima antibakterijsko dejstvo

On je dobar diuretik, podstiće izbacivanje viška tečnosti iz organizma, eliminiše toksine, snižava krvni pritisak i ima antibakterijsko dejsto (povoljno deluje na urinarne infekcije).

Za jači imunitet

Luk sadrži inulin, vrstu rastvorljivih, prebiotičkih vlakana kojim se hrane dobre bakterije u crevima i na taj način povećava broj korisnih bakterija u crevima, a sprečava patogene da se razmnožavaju u većem broju i održava zdravu crevnu mikrofloru koja je izuzezno važna za naš imunitet.

Ima antioksidativno dejstvo

Crni luk je bogat kvercetinom, jakim antioksidantom, koji smanjuje oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima i smanjuje rizik za mnoge teške bolesti, bolesti srca, kancer.

Sprečava dijabetes

Istraživanja su pokazala da crni luk sadrži biljne hormone slične insulinu i reguliše koncentraciju glukoze u krvi što je posebno važno kod osoba sa dijabetesom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici