Image
Dinja 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Zreli plodovi dinje imaju predivnu aromu i ukus, a zahvaljujući visokom udelu vode i malo kalorija (100 grama sadrži 34 kalorije), osvežava i ne goji što je čini odličnom poslasticom tokom leta. 

Njihovom konzumacijom dobijamo minerale kalijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, vitamine C, A, B1, B3, B6, folate.


Pročitajte još:

7 najzdravijih letnjih namirnica

Kivano i njegov uticaj na zdravlje


Pogledajte šta sve ona čini za vase zdravlje!

Sprečava dehidraciju

Voda u ovoj voćki čini skoro 90% pa je ovo savršena letnja poslastica koja podstiče dobru hidrataciju organizma. 

Čuva srce

Nizak sadržaj natrijuma i visok udeo kalijuma u ovim plodovima sprečava hipertenziju dok folati sprečavaju nagolilavanje homocisteina u krvi i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Poboljšava varenje

Ovo voće povoljno deluje na varenje, podstiče kretanje creva, eliminaciju toksičnih materija, sprečava zatvor zahvaljujući visokom sadržaju vode i biljnih vlakana.

Jača imunitet, neguje kožu

Jedna šolja komadića ovog voća daće nam 32 mg vitamina C, koji je moćan antiosksidant, jača imunitet, sprečava anemiju, podstiče proizvodnju kolagena koji regeneriše kosti, zube, krvne sudove, kožu.


Takođe pročitajte: Opasnosti koje DEHIDRIRANOST sa sobom nosi


Čuva dobar vid

Ona sadrži karotenoide, lutein i zeaksantin, koji su snažni antiokidanti, čuvaju zdravlje očiju i smanjuju rizik od katarakte i degeneracije makule koja se razvija sa starenjem.

Pratite nas na našoj Facebook stranici