Image
Voda 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Letnje temperature ne smemo olako shvatiti jer zbog prirodne reakcije našeg organizma na vrućinu, gubimo velike količine tečnosti koju moramo nadoknaditi. Nakon vrlo kratkog izlaganja tela visokoj temperaturi javlja se i posledica koju prvo osetimo - žeđ.

Vaše telo najbolje funkcioniše u određenom temperaturnom opsegu, ali kada su temperature visoke, ono se previše zagreje, pa je potrebno da se rashladi. Znojenje je prirodan proces kojim se se telo oslobađa toksina i štetnih materija i hladi od prekomerne spoljne temeperature, ali problem je u tome što prekomerno znojenje može dovesti do dehidratacije organizma.

Voda za piće može pomoći da nadoknadite tečnost izgubljenu prekomernim znojenjem, ona ujedno smanjuje temeperaturu tela (reguliše stalnu telesnu temepraturu) pa ćete se manje i znojiti, bitna je za dobar rad bubrega i detoksikaciju organizma. Ona poboljšava varenje, sprečava zatvor, učestvuje u pokretanju zglobova i drugih organa.

Znakovi da vam treba više vode

Tokom leta najčešče dolazi do blage dehidratacije kada se ne unese  dovoljno tečnosti tokom dana, a kada zbog visokih spoljnih temperatura preko kože (znojenjem) i pluća (disanjem) izgubimo dosta tečnosti. Simptomi koji je prate su najčešće žeđ, glavobolja, ošamućenost, slaba koncentracija, slabost, drhtavica, suva usta, tamnija boja urina. Ovi simptomi nisu bezazleni i nemojte ih zanemarivati, osluškujte svoj organizam i sprečite veće probleme.

Saveti za hidrataciju u letnjem periodu

Dnevne potrebe za tečnošću (misli se na vodu, čajeve, kafu, sokove, supice i namirnice bogate vodom) zavise od uzrasta, pola, težine, godišnjeg doba (leti su nam potrebe za vodom veće, zimi će nam trebati manje) zdravstvenog stanja, preporuke je 40 ml po kilogramu telesne mase.

Treba svakodnevno unositi dovoljnu količinu tečnosti - sveža voda je najbolja opcija, a pritom je bez kalorija, lagani biljni nezaslađeni čajevi dolaze u obzir, budite umereni sa gaziranim slatkim napicima.

Držite bocu sa vodom pri ruci kako biste mogli da pijete česte gutljaje vode dok radite ili vežbate.

Pijte vodu nakon što ste završili sa radom ili vežbom.

Popijte čašu vode tokom obroka i između obroka

Fokusirajte se na sveže voće i povrće koje je bogato vodom, poput bobičastog voća, lubenice, breskve, nektarine, krastavca, celera, tikvica, karfiola, sok od paradajza savršeno rehidrira organizam.

Ne pijte velike količine vode odjednom - to može dovesti do hiponatremije (kada koncentracija natrijuma u krvi bude snižena) i mogu je pratiti simptomi poput povraćanja, mučnine, konfuzije, pa i kome.

Jedan od načina za merenje nivoa vaše hidratacije je gledanje boje vašeg urina. Ako ste dobro hidrirani, trebala bi biti svetložute boje dok urin prozirne boje znači da bi trebalo malo da smanjite unos tečnosti. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici