Image
Letnja salata 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Leti ima toliko ukusnih i zdravih namirnica koje pored toga što hidriraju naš organizam one povoljno deluju na ceo organizam, jačaju nam imunitet i doprinose boljem zdravlju.


Pročitajte još:

Ostanite hidrirani tokom leta pomoću ovih zdravih i laganih namirnica

Prirodne namirnice za detoksikaciju debelog creva


Pogledajte neke od tih namirnica:

1. Lubenica

Osvežavajuća, sočna lubenica jedna je od najhidratantnijih letnjih namirnica sa 92 % vode i malo kalorija. Bogata je vitaminom C, A i dobar je izvor likopena, moćnog antioksidanta.

2. Grilovana riba

Roštilj je jedan od najzdravijih načina za pripremu ribe. Bela riba odličan je izvor proteina, dok masna riba (poput lososa i sardine) daje Omega-3 masti koje čuvaju naše srce i krvne sudove. 

3. Pripremite ukusnu gaspaćo čorbu

Ovaj španski specijalitet pun je letnjih proizvoda prepunih hranljivih materija: paradajza, krastavca, crvene paprike, belog luka, malo maslinovic ulja i komadića starog hleba. U ovoj osvežavajućoj supi dobićete puno vitamina C i kalijuma.

4. Ledeni čaj

Čaj ima toliko dobrobiti za zdravlje, a ledeni čaj nije izuzetak. Zeleni i crni čaj su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja i sprečavaju razne bolesti, među kojima i kancer.

5. Salata uz obrok ili kao obrok salata

Salata je savršen izbor za leto, lagana je, puna korisnih sastojaka, ne opterećuje organe za varenje i brzo se priprema. Može se jesti uz obrok kao neka laganija varijanta ili kao obrok salata koja sadrži meso, ribu, jaja ili kockice hleba od integralnog brašna.

Budite kreativni sa sastojcima: 

  • Vitamine i minerale obezbediće vam voće i povrće 
  • Proteine - piletina, tunjevina, jaja
  • Zdrave masti - avokado, masline, orašasti plodovi, riba
  • Složene ugljene hidrate, dijetalna vlakna, proteine dace vam integralne žitarice

Možda vas zanima: Recept: Niskokalorični napitak koji hidrira organizam i snabdeva ga bitnim vitaminima i mineralima!


6. Bobičasto voće

Većina bobica sadrži mnogo vlakana (1 šolja malina ima 8 grama, dok 1 šolja borovnica 4 grama). Osim toga, imaju malo šećera i kalorija i savršene su u kombinaciji sa jogurtom, žitaricama, u smutiju ili najbolje ih jesti same kao užinu.

7. Kukuruz

Kukuruz je dobar izvor gvožđa, cinka, magnezijuma, selena što ga čini veoma zdravom namirnicom. Zahvaljujući sadržaju luteina i zeaksantina, on je i moćan antioksidant koji čuva zdravlje naših očiju. 

Pratite nas na našoj Facebook stranici