Image
Spanac 1
Photo: pickpik.com (free for commercial use)

Spanać (Spinacea oleracea L.) je visoko hranljiva i veoma cenjena namirnica zbog lake svarljivosti i visokog sadržaja minerala (kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, mangana), vitamina (A, E, K, C), vitamina B grupe i biljnih vlakana. 

Za ishranu i preradu se koriste njegovi listovi, može se jesti u sirovom (odličan izvor vitamina C i folata za salate, sendviče) ili kuvanom obliku (kratkotrajna termička obrada), najviše se prerađuje zamrzavanjem (ovim postupkom zadržava sve hranljive materije) pa je dostupan preko cele godine u marketima. Od njega se pravi pire koji je ukusan i veoma hranljiv prilog jelu.

Ovo lisnato zeleno povrće pripada grupi povrća sa najmanjim sadržajem ugljenih hidrata, samo 5% od kojih najveći deo čine vlakna i pritom ima veoma malo kalorija.

Spanać kao dobar izvor kalcijuma

Kada je u pitanju iskoristljivost kalcijuma iz njega ,nije preporučljivo konzumirati ga u sirovom obliku (sirovi spanać sadrži oksalnu kiselinu, koja vezuju kalcijum i sprečava nam njegovu apsorpciju), najbolje ga je jesti kuvanog na pari ili kratkotrajno blanširanog u što manjoj količini vode jer na taj način čuvamo važne vitamine i minerale u njemu.

Za dobro raspoloženje

Ovo lisnato zeleno povrće je odličan izvor magnezijuma koji učestvuje u prevođenju triptofana u serotonin (hormone sreće) koji nam opušta telo, popravlja raspoloženje, srečava depresiju.

Odličan je pomoćnik u mršavljenju

Kao namirnica sa puno vitamina, minerala, biljnih vlakana, a sa malo kalorija odličan je za održavanje vitke linije.

Smanjuje rizik od tumora

Ovo povrće je dobar izvor antioksidanata, među kojima naročito vitaminom A i C, koji smanjuju oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima i štite nas od raznih bolesti, među kojima i od kancera.

Čuva vid

Vitamin A, moćan antioksidant koji se nalazi u spanaću štiti ćelije oka od oksidativnog oštećenja. Kako je vitamin A liposolubilni vitamin (rastvorljiv u mastima) najbolje ga je kombinovati sa zdravim mastima (poput maslinovog ulja) kako bi povećali njegovu apsorpciju.

Sprečava anemiju

Kao dobar izvor gvožđa i vitamina C (koji poboljšava apsoprciju gvožđa) odličan je za prevenciju anemije. Za vegeterijance je ovo povrće odličan izvor gvožđa.

Spanać je izuzetno bogat i vitaminom K. Vitamin K zgrušava krv da bi smanjio prekomerno krvarenje nakon povreda.

Dobar izvor folne kiseline

Folna kiselina iz spanaća sprečava nagomilavanje homocisteina u krvi čime smanjuje rizik od mnogih oboljenja, srčanih bolesti, osteoporoze.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici