Image
Masline 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Masline su plod drveta Olea europaea koje raste na Mediteranu, tropskoj i centralnoj Aziji i nekim delovima Afrike. Da bi uživali u njima one moraju da prođu određeni proces prerade kako bi se odgorčile. Najveći deo maslina se prerađuje u maslinovo ulje koje je nezaobilazan deo mediteranske kuhinje. One su savršen izvor „zdravih“ masti, bakra, gvožđa, kalcijuma, vitamina E, D, A, B grupe koji će blagotvorno delovati na ceo organizam. Međutim, iako su masline zdrave ako se koriste u umerenim količina treba imati u vidu da su one pune natrijuma čiji se veći unos povezuje sa visokim krvnim pritiskom.

Dodavanje maslinovog ulja salatama ili drugim jelima može pomoći boljoj apsorpciji drugih hranljivih materija, antioksidanata (naročito karotenoida koji čuvaju vaš vid) iz voća i povrća koji se unosi.

Za dobro zdravlje srca

Masline su dobar izvor zdravih mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanata koji čuvaju zdravlje srca. Mononezasićene masne kiseline, povećavaju nivo „dobrog „ HDL holesterola i smanjuju rizik od ateroskleroze dok antioksidanti suzbijaju slobodne radikale, sprečavaju oksidaciju holesterola i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Umanjuju bolove

Protivupalno dejstvo vitamina E, mononezasićenih masnih kiselina i polifenola u maslinama može pomoći u smanjenju hronične upale i blagotvorno delovati kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Oleokantal, hemijsko jedinjenje koje maslinovo ulje takođe sadrži smanjuje upalne procese i pokazuje jako analgetsko dejstvo.

Crne masline su naročito bogate gvožđem

Masline, naročito crne, su veoma bogate gvožđem. Ovaj mineral doprinosi pravilnoj funkciji imunog sistema, ulazi u sastav crvenih krvnih zrnaca bitnih za prenos kiseonika kroz telo i njegov nedostatak u oragnizmu može dovesti da se osećamo umorno, slabo, bez energije i anemije.

Za dobro zdravlje mozga

Masline su pune antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog upalom i zaštiti ćelije i organe od oštećenja. Vitamin E jak antioksidant, suzbija slobodne radikale i smanjuje rizik od pada kognitivnih funkcija. Ishrana koja uključuje maslinovo ulje kao glavni izvor masti povezana je sa manjim rizikom od Alchajmerove bolesti.

Dobar vid

Konzumiranjem maslina unosimo i vitamin A koji ima višestruku ulogu u našem organizmu. Ovaj vitamin štiti sluzokožu organa za varenje, disanje, jača imunitet , sprečava oštećenje vida i neophodan je za dobar vid i dobro zdravlje očiju.

Lep ten i zdravu kožu

Masline hidiraju, neguju i štite vašu kožu zahvaljujući antioksidantima i masnim kiselinama u njima. Vitamin E iz maslina štiti kožu od štetnog UV zračenja, usporava njeno prevremeno starenje i smanjuje rizik od raka kože.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici