Image
Bundeva pecena 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Bundeva, naučno poznata kao Cucurbita pepo je jedna od najhranljivijih jesenjih namirnica.

Ova niskolaroična namirnica (1 šolja kuvane bundeve daje nam samo 49 kalorija) je bogata vodom, dijetalnim vlaknima, vitaminima A, C, E, folatima, mineralima kalijumom, magnezijuomom, gvožđem i antioksidantima koji čuvaju dobar vid, dobro zdravlje srca i podržavaju imunitet.

Odlična je kuvana, pečena, na pari i obavezno bi trebala da se nađe na vašem meniju tokom sezone.

Semenke bundeve su takođe veoma korisne i lekovite, one su bogate cinkom (koji jača imunitet, štiti kožu i gustinu kostiji), gvožđem, magnezijumom, proteinima i esencijalnim aminokiselinama. Od njih se postupkom hladnog ceđenja dobija ulje koje je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, karoteonida, vitamina E, odlično je za salate, marinade.

Čuva dobar vid

Svoju lepu narandžastu boju duguje beta-karotenu (karotenoidu) koji se u organizmu pretvara u vitamin A, deluje kao antioksidant, štiti ćelije oka od oksidativnog oštećenja, čuva vid i smanjuje rizik od degeneracije makule.

Poboljšaće vam varenje

Bundeve su odličan izvor dijetlanih vlakana i vode (ona čini 90 % njenog sastava) koji nam omogućuju dobro i zdravo varenje, poboljšavaju peristaltiku creva i čine da se osećamo sito.

Vlakna u njoj poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i masti, što rezultira nižim vrednostima holesterola i stabilizacijom šećera u krvi. Kuvana i pečena bundeva odlična je za ljude koji su skolini gojenju, za one koji imaju problema sa zelucem i za dijabetičare.

Za dobar imunitet

Jak imunitet je osnova dobrog zdravlja. Kad imunitet opadne naše telo postaje pogodno tlo za razne infekcije. Ova namirnica je bogat izvor nutrijenata koji će poboljšati vašu imunološki sistem.

Bundeve su prepune vitamina A, koji jača imunološku funckiju, štiti sluzokožu organa za disanje i pomaže vašem telu da se laše izbori sa infekcijama, virusima i drugim patogenim mikroorganizmima.

Vitamin C podržava funkciju imunih ćelija, štiti od prehlade i gripa i može vam pomoći da se brže oporavite od prehlade.

Reguliše krvni pritisak i štiti srce

Kalijum, biljna vlakna, magnezijum i vitamin C je čine namirnicom koja čuva zdravlje srca. Kalijum (koji je u bundevi prisutan u visokom udelu) reguliše krvni pritisak, doprinosi normalnom srčanom ritmu, magnezijum sprečava grčenje mišića, a vitamin C stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove.

Ulje semenki bundeve snižava nivo holesterola, sprečava njegove taloženje na arterijama i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i neguje srce.

Doprinosi normalnoj funkciji mišića

Semenke bundeve su prepune proteina, aminokiselina koje imaju gradivnu i energetsku ulogu u našem organizmu, izgrađuju i održavaju mišiće i minerala magnezijuma koji opušta mišiće i sprečava njihovo grčenje. Eto razloga da ih grickate kao užinu!
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici