Image
Krompir 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Krompir je jedno od povrća koje svi volimo. Od ove prilično jeftine i lako dostupne namirnice mogu se pripremati različita jela poput pomfrita, čorbica, salata i još mnogo toga.

Možda vas zanima: Recept: Hranljiva i ukusna čorba od krompira i blitve

Ovo krtolasto povrće puno je nutrijenata. Sadrži vitamin C koji jača vaš imunološki sistem, snižava holesterol i potpomaže apsorpciju gvožđa. Takođe dobar je izvor ugljenih hidrata, proteina, vlakana i drugih esencijalnih nutrijenata poput kalijuma, magnezijuma, bakra.

Ova hranljivoj namirnici prepisuju se mnoga lekovita svojsta : deluje kao diuretik, u barenom obliku pomaže kod viška želudačne kiseline, pomoć je za glavobolju, reumu ,kod opekotina.

Takođe pročitajte:Krompir - prirodan izvor kalijuma i vitamina

Način na koji pripremamo ovo povrće utiče na to kako će delovati na naš organizam. Ako se jede u velikim količina i priprema na pogrešan način (kao čips, pomfrit, prženi krompir) može povećati rizik od mnogih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i mnogih drugih.

Pridržavajte se ovih saveta ako želite da iskoriste sve blagodati ovog povrća a da se pritom ne odrazi negativno na vađe zdravlje i liniju

Izbegavajte pripremu krompira u dubokom ulju (poput pomfrita, čipsa) jer mogu sadržati puno trans masti koje povećavaju nivo holesterola u krvi i time povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko želite da uključite krompir u program mršavljenja krompir bi trebalo pripremati kuvanjem ili pečenjem u ljusci (ispod nje se nalazi najviše vitamina). Krompir je odlična namirnica za mršavljenje jer nas mala količina vrlo brzo zasiti a pritom nam obezbedi važne mikronutrijente.

Takođe pročitajte: Recept: Krompir salata

Krompir može biti deo zdrave i uravnotežene ishrane sve dok vodimo računa o načinu na koji ga pripremamu i količini koju unosimo. Kuvani krompir je odličan sastojak salata sa blitvom, crnim lukom uz dodatak maslinovog ulja i malo jabukovog sirćeta. Ova salata pored toga što je ukusna bogata je antioksidantima, proteinima i važnim biljnim vlaknima. 

Kombinacija kuvanog krompira, šargarepe i prokelja sa blagim začinima je takođe odlična i zdrava opcija salate.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook stranici