Image
Jagode 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Jagoda naučnog naziva Fragaria pripada grupi jagodastog voća i zbog svog specifičnog prijatnog mirisa i ukusa i ranog prispevanja veoma su cenjeno voće.

Plod jagode je sočan, nakiseo i veoma aromatičan i često se prerađuje u sok, slatko, džem ili se zamrzava.


Takođe pročitajte: Recept: Ukusni i osvežavajući sok od jagode


Za dobro zdravlje srca

Ovo omiljeno jagodasto voće je prepuno vitamina C, biljnih vlakana i kalijuma koji čuvaju dobro zdravlje srca. Vitamin C kao jak antioksidant štiti ćelije od oksidativnog stresa, stvara kolagen koji regeneriše krvne sudove i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Mineral kalijum reguliše krvni pritisak, srčani ritam te štiti od bolesti srca.

Njihova lepa crvena boja potiče od pigmenta atocijana koji pokazuju antioksidativno dejstvo i pružaju brojne zdravstvene koristi kao što su prevencija raznih upala, bolesti srca.


Takođe pročitajte: Koliko ste upoznati sa peruanskom jagodom?


Jedite jagode za bolje varenje

Jagode su odličan izvor dijetalnih vlakana (3 grama vlakana u jednoj šolji jagoda). Vlakna potpomažu crevnu peristaltiku, hrane dobre bakterije u crevima i imaju važnu ulogu u održavanju dobelog zdravlje creva. Ishrana bogata intergralnim žitaricama, voćem i povrćem koji obiluje vlaknima poboljšaće rad creva i smanjiće rizik od pojave zatvora i raka debelog creva.

Mršavljenje

Kao niskokalorična namirnica (1 porcija od 8 jagoda ima samo oko 50 kalorija) bogata hranljivim sastojcima i vlaknima i niskim glikemijskim indeksom mogu vam pomoći u gubitku kilograma. Biljna vlakna u njima stabilizuju nivo šećera u krvi čime se kontroliše osećaj gladi i sprečava prejedanje (manja je verovatnoća da ćete postati gladni). 

Za bolju koncentraciju

Istraživanja iz 2012 godine pokazala su da redovno konzumiranje ovog voća može usporiti kognitivni pad kod starijih osoba zahvaljujući visokom nivou flavonoida. Ovi antioksidanti pokazuju antiinflamatorno dejstvo, deluju na sve krvne sudove i doprinose dobrom radu i zdravlju mozga.

Bolji imunitet

Dodajte jagode u ovsenu kašu za doručak, u smuti ili ih jedite samostalno kao laganu užinu i učinite nešto dobro za vaš imunitet.

Kada pomislimo na vitamin C prva asocijacija su nam citrusi (limun, pomorandža) međutim jagode se mogu pohvaliti većim sadržajem ovog vitamina. Namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, mogu vam pomoći da ojačate vaš imunološki sistem i povećate odbrambenu moć vašeg organizma koji će vas štititi od raznih infekcija i bolesti ili pomoći da se pre oporavite tokom postojeće prehlade i gripa.

Kao osetljivo voće jagoda pripada grupi namirnica koje se često hemijski tretiraju (prskaju) i mogu u sebi sadržati ostatke pesticida i zato kad god ste u mogućnosti prednost dajte organskim proizvodima ili kupujte od proverenih lokalnih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook stranici