Image
Limeta 1
Photo: pixy.org (free for commercial use)

Limeta citrusno voće, siromašno kalorijama ali veoma bogato vitaminom C i drugim hranljivim materijama koji jačaju naš organizam i štite nas od raznih bolesti. Ona je dobar izvor kalijuma, gvožđa, kalcijuma, folata, vitamina B6. Spoljašnji deo kore je bogat eteričnim uljima.

Sok od limete može se koristiti za salate, prelive, marinade, ribu i morske plodove, limeta je odlična za koktele.

Imunitet

U hladnim danima koji nam predstoje imunitet treba da bude bolji i jači, namirnice bogate vitaminom C vam mogu pomoći u tome, a limeta je jedna od njih. Ona je prebogata ovim vitaminom (zadovoljiće 1/3 preporučenog dnevnog unosa za njim) koji štiti imunitet i povećava otpornost vašeg organizma prema ranih virusima.

Bori se protiv oksidativnog stresa

Ovo citrusno voće je bogato antioksidantima koji čuvaju ćelije od oštećenja koji izazivaju slobodni radikali, usporavaju starenje i štite od raznih bolesti.

Korisna za žene nakon menopauze

Limeta je dobar izvor minerala kalcijuma, koji čuva gustinu kostiju, sprečava njihovo propadanje i osteoporozu  pa je ovo voće posebno dobro za žene nakon menopauze koje su u najvećem riziku od ove bolesti.

Ona doprinosi boljoj apsoprciji gvožđa

Limeta u kombinaciji sa namirnicama koje su bogate gvožđem (naročito biljnim namirnicama) može pomoći boljoj apsorpciji ovog važnog minerala zahvaljujući obilju vitamina C iz limete koji poboljšava apsorpciju gvožđa. Ovo je posebno korisno za vegane i vegeterijance kako bi uneli dovoljno gvožđa i sprečili anemiju. 

Snižava holesterol, neguje kožu

Vitamin C u limeti je moćan antioksidant koji čuva kožu od štetnog UV zračenja, smanjuje rizik od raka kože, sprečava njeno starenje, stvaranje bora, regeneriše kožu i doprinosi da koža bude elastičnija i dobro hidrirana. 

Ovaj vitamin podstiče sintezu kolagena koji regeneriše krvne sudove čineći ih jačim i elastičnijim i kao jak antioksidant sprečava oksidaciju “lošeg” holesterola, smanjuju njegovo taloženje na arterijama, čime štiti  od ateroskleroze i čuva zdravlje srca i krvnih sudova.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici