Image
Tuna i brokoli 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Zdrava i izbalansirana ishrana potrebna je da se zadrži jak imunitet da bi organizam nesmetano funkcionisao.

Svako godišnje doba ima svoje namirnice koje je najbolje jesti tokom tog perioda.

Pogledajte neke od namirnica, koje će ojačati vaš imunitet i zaštiti vas od raznih virusnih i bakterijskih infekcija kojima smo posebno izloženi tokom zimskog perioda.

1. Korenasto povrće

Korenasto povrće poput repe, šargarepe i cvekle može se naći u svežem obliku i tokom zimskih meseci. Šargarepa pored karotina (koji stvara provitamin A u našem organizmu) bogata je kalijumom, vitaminom C, vitaminima B grupe, vitaminom D.

Cvekla je riznica vitamina i minerala, gvožđa (koji sprečava anemiju), vitaminom C koji jača imunitet i štiti nas od raznih infekcija, vitaminima B grupe, magnezijumom, kalcijumom i drugim nutrijentima. 

Najbolje ih je konzumirati u svežem stanju. Šargarepu ne treba ljuštiti već blago sastrugati nožem da bi se sačuvali vitamini i minerali. 

2. Ovsena kaša sa voćem

Ovsena  kaša je odličan izbor za  doručak, takođe obezbeđuje hranljive materije koje su neophodne tokom zime. Ona je bogata cinkom nepohodnim za jak imunitet i rastvorljivim vlaknima koja su dobra za digestivni sistem i za zdravlje srca. Možete je jesti sa bobičastiim voćem (borovnica, malina, kupina) ili južnim voćem da pojačate unos vitamina i minerala.

3. Masna morska riba poput tune i lososa 

Pored toga što je dobar izvor  proteina, omega-3 masnih kiselina važnih za pravilno funckionisanje mozga i nervnog sistema, vitamina B grupe, joda, cinka one su bogate i vitaminom D koji neophodan za jake i snažne kosti. Tokom zimskog perioda, kada smo slabo izloženi sunčevim zracima, ovaj vitamin D je posebno važan, a njegov nedostatak je povezan sa zaostajanjem u rastu i razvoju, slabljenjem kostiju i rizikom od srčanih bolesti.
 
4. Brokoli i karfiol

Tokom zimskih meseci kada smo naročito izloženi prehladi i gripu, trebalo bi posebno voditi računa o svom imunitetu. Brokoli i karfiol su namirnice izuzetno bogate vitaminom C koji jača naš imunitet i štiti nas od raznih mikroba. Ako ne možete da pronađete sveže verzije, potražite smrznute koji su jednako hranljivi.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici