Image
Kozje mleko 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

KOZJE MLEKO je visokohranljiva namirnica prepuna kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra, selena, vitamina B grupe (bitnih za nervni sistem), zdravih masnih kiselina, proteina i esencijalnih aminokiselina koji jačaju naš imuni sistem i pružaju niz drugih pozitivnih terapeutskih svojstava bitnih za naše dobro zdravlje.

Visok udeo kalcijuma i fosfora čine ovu namirnicu pogodnom za osobe sa osteoporozom, minerali gvožđe i bakar (4x više se nalazi bakra nego u kravljem mleku) su naročito važni za osobe sa anemijom, dok su selen i cink bitni za jak imunitet. Sadržaj proteina i važnih esencijalnih aminokiselina u ovom mleku je veći nego u kravljem a mineral kalijum u njemu smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.


Takođe pročitajte: 8 namirnica bogatih gvožđem koje će vam pomoći u borbi sa anemijom, umorom i iscrpljenošću 


Istraživanja su pokazala da je oko 75% svetske populacije netolerantno na laktozu - ugljeni hidrat, sastavljen od glukoze i galaktoze i za čiju probavu je potreban enzima laktaza.

Simptomi koji prate ovu netoleranciju su nadimanje, dijareja, bolovi u trbuhu, osećaj naduutosti  kao i mučnina.

Da li kozje mleko sadrži laktozu?

Kako je laktoza glavni ugljeni hidrat u mleku svih sisara, kozje mleko takođe sadrži ovaj mlečni šećer. Sadržaj laktoze je nešto manji u njemu i čini 4.20% dok je u kravljem taj procenat nešto veći i iznosi 5%.

Lakše za varenje od kravljeg mleka

Molekuli masti u kozjem mleku su manji (sastavljeni od manjih čestica) u poređenju sa onim u kravljem što znači da ovo mleko brzo prolazi krog digestivni sistem, lakše se vari, telo ga potpuno apsorbuje bez nelagoda u crevima što ga čini bezbednim i za osobe sa osetljivim sistemom za varenje - kao što je kod osoba netolerantnih na laktozu.

Bolja probavljivost, manje laktoze i bogat nutritivni sastav pokazuje da ovo mleko mogu da piju i neke osobe koje ne tolerišu laktozu bez ikakvih štetnih posledica.

Mogu li osobe sa intolerancijom na laktozu da piju kozje mleko?

Osobe sa blagom netolerancijom mogu uživati u umerenoj količini ovog mleka i njegovih proizvoda (jogurt, sir) zbog nešto nižeg sadržaja laktoze dok oni sa ozbiljnijom netolerancijom i alergijama bi svakako trebalo da izbegavaju ovaj napitak.

Istraživanja su pokazala da većina ljudi sa netolerancijom na ovaj mlečni šećer mogu da tolerišu 1 šolju ovog mleka dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook stranici