Image
Mahunarke 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Zašto vam treba više vlakana?

Vlakna su neophodna za zdrav probavni sistem, ona stimulišu rad creva, njihovo redovno pražnjenje, podstiču eliminaciju toksina iz creva, smanjuju rizik od raka debelog creva, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i masti što za posledicu ima niže vrednosti holesterola i stabilizaciju glukoze u krvi. Vlakna nam mogu pomoći da se duže osećamo siti nakon jela pa su odlična pomoć pri zdravom mršavljenju.

Povećajte unos vlakana jedući više svežeg voća i povrća, mahunarki, rafinisane žitarice zamenite integralnim.

Pogledajte neke od tih namirnica:

1. Leblebije

Ove mahunarke  su bogate proteinima, gvožđem, kalijumom, magnezijumom i naravno vlaknima (pola šolje leblebija nam daje čak 6 grama ovih korisnih vlakana). Leblebije su jedan od glavnih sastojaka humusa, savršen dodatak salatama, supama ili kao zdrava grickalica.

2. Kruške

Kruške su bogate važnim vitaminima (C, B grupe) i mineralima (magnezijumom, kalcijumom, bakrom), odličan su izvor vlakana, a pritom su niskokalorične i predstavljaju zdrav i ukusan dezert čak i onima koji su na dijeti, odlične su za trudnice, snižavaju holesterol i popravljaju raspoloženje.

3. Crni pasulj

Crni pasulj je savršen izvor proteina (posebno korisno za vegane i vegeterijance), minerala (mangana, gvožđa, cinka, kalcijuma), vitamina (E, A, folata) i mnogo vlakana (1 šolja nam pruža oko 15 grama). 
On sprečava demenciju, pomaže kod anemije, odličan je za žene u menopauzi i trudnice.

4. Badem

Orašasti polodovi poput badema su prepuni hranljivih materija, vitamina (E, B1, B2), minerala (kalcijuma, magnezijuma, bakra) proteina, zdravih masnoća i vlakana (porcija od 23 badema ima oko 4 grama vlakana). Pored toga što su čuvaju zdravlje organa za varenje oni snižavaju holesterol, štite srce, poboljšavaju pamćenje i regulišu nivo glukoze u krvi.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici