Image
Boranija 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Boranija (Phaseolus vulgaris) pripada grupi mahunarki, izvor je zdravih ugljenih hidrata, proteina, vlakana i mikronutrijenata, a pritom je i niskokalorična namirnica. Mahune se zavisno od sorte razlikuju po veličini, obliku, boji (žute, zelene), konzerviše se toplotom, duboko se zamrzava, suši ili marinara.

Dobar je izvor vitamina A, C, B grupe, minerala gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra.

Boranija ima nizak glikemijski indeks (što je posebno dobro za dijabetičare), dobar je izvor složenih ugljenih hidrata koji nam daju energiju, 100 grama boranije sadrži 4 grama skroba i 3 grama dijetalnih vlakana. Vlakna poboljšavaju varenje, doprinose stabilizaciji glukoze u krvi, snižavaju nivo holesterola. Ovu mahunarku ne treba jesti u svežem obliku, najbolji način za pripremu je kuvanje na pari, na taj način zadržavamo sve važne nutrijente u njoj.

Prava namirnica za mršavljenje

Kao namirnica sa malo kalorija, a puno dijetalnih vlakana (koja nam daju duži osećaj sitosti nakon obroka čime kontrološemo kalorije koje unosimo) i važnih antioksidanata savšena je za dijete za mršavljenje.

Štiti vid

Ovo povrće sadrži vitamin A i karotenoide lutein i zeaksantin, moćne antioksidante, koji čuvaju ćelije oka od dejstva štetnih slobodnih radikala, čuvaju zdravlje očiju i smanjuju rizik za makularnu degeneraciju.

Čuvaju srce i mozak

Vitamini B grupe (posebno B6 i folati ) koji se nalaze u boraniji su veoma važni za normalnu funkciju mozga i nervnog sistema i za zdravlje srca. Oni  kontrolišu nivo homocisteina u krvi čime smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Bogata je vitaminom C

Vitamin C  iz boranije je jak antioksidant, koji suzbija štetne slobodne radikale, jača imunitet, skraćuje vreme trajanja prehlade i gripa, poboljšava apsorpciju gvožđa, sprečava anemiju i podstiče sintezu kolagena koji regeneriše zube, kožu, krvne sudove.

Čuva kosti

Vitamin K je neophodan za proces zgrušavanja krvi, a takođe jača zdravlje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Možete zadovoljiti više od 20% svojih dnevnih potreba za vitaminom K uz posluživanje boranije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici