Image
Jesenji plodovi 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Svako godišnje doba ima svoje voće i povrće karakteristično za taj period godine i koje je tada nazdravije, naukusnije i najkorisnije za jelo.

Pijace su u ovo doba godine šarenolike pa bi tako trebalo i tanjir da izgleda. Jesen je pravo doba kada traba da pripremimo organizam za predstojeću zimu, da ga ojačamo kako bi se lakše izborili sa virusima koji dolaze.

Evo nekih od omiljenih jesenjih namirnica koje su svima dostupne, lako se pripremaju i koje će ojačati naš organizam!

Bundeva

Ova niskokalorična namirnica je bogata vodom, dijetalnim vlaknima, vitaminima (A, C), mineralima (kalcijum, kalijum, gvožđe), antioksidantima koji čuvaju naše zdravlje i trebalo bi iskoristiti sezonu ovog povrća. Ona čuva vid, poboljšava raspoloženje, osnažuje imunitet (što je naročito važno u ovo doba godine kada kreću virusi), štiti srce, snižava nivo šećera u krvi pa je dobra i za dijabetičare, a mogu je jesti i osobe koje imaju problema sa želucem. Njene semenke su takođe veoma korisne, pune su gvožđa, cinka ali vodite računa samo da ne budu preslane.

Tikva se može jesti kuvana, dinstana, pečena i posuta sa malo cimeta, od nje se može praviti sok, pita sa bundevom (bundevara), odlična je za potaž.

Kesten

Ovaj jesenji plod je blago slatkog ukusa i skroro svima je omiljen. On je dobar i za zdravlje, reguliše stolicu (bogat je vlaknima), štiti kardiovaskularni sistem, jača kosti (sadrži magnezijum, fosfor, bakar), ne sadrži gluten pa je pogodan za osobe osetljive na gluten, dobar je za osobe sklone anemiji (zahvaljujući bogatstvu vitamina C, folata i gvožđa). Može se pripremati kuvanjem, pečenjem, dodavati u razna slatka, slana jela, jesenje čorbe.

Cvekla

Ovo korenasto povrće je bogato ugljenim hidratima, proteinima i mastima, vlaknima, vitaminima C, B1, vitamin B12 i sadrži skoro sve minerale. Cvekla detoksikuje organizam, pomaže kod anemije zahvaljujući obilju gvožđa, betain i betanin je čine veoma lekovitom namirnicom koja ima antikancerogeno dejstvo i reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, stimuliše rad jetre, poboljšava imunitet, i veoma je korisna za trudnice (sadrži folate). Može se koristi u svežem obliku za salatu (u kombinaciji sa šagrarepom je prava vitaminska bomba), kao kuvana (bitno je što kraće kuvati u što manjoj količini vode kako bi sačuvali vitamine), od nje se može praviti sok koji jača organizam.

Kupus, brokoli, karfiol

Povrće iz grupe krstašica (kupus, karfiol, brokoli, kelj) je prepuno hranljivih materija, vitamina i minerala, antioksidanata koji su nam potrebni za dobro zdravlje i jak imunitet koji će nas štititi tokom predstojeće zime.

Ova grupa povrća sadrži glukozinolate, jedinjenja koja daju malo oštriju aromu i gorak ukus ovom povrću, a čijom razgradnjom nastaju jedinjenja koja dokazano imaju antikancerogeno dejstvo i mogu pomoći kod heliko bakterije. Mogu se jesti u svežem obliku (mada nekome u tom obliku mogu praviti problem sa varenjem) ili kratko blanširati u što manjoj količini vode.

Pratite nas na našoj Facebook stranici