Image
Kruske 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

Kruška (latinski poznata kao Pyrus communis L.) je jabučasto voće koje uspeva u predelima umerene klime.

Ovo sočno voće, prijatnog ukusa i mirisa se pored konzumne potrošnje industrijski prerađuje u sokove, koncentrate, rakije, likere.

Kruške nisu samo ukusne već su i savršen izvor vitamina, antioksidanata, vlakana, minerala koji mogu ojačati vaš imunološki sistem, normalizovati varenje, sačuvati dobro zdravlje srca i mladalački izgled kože.

Dajemo vam dobre razloge da jedete kruške svaki dan:

Manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Dijetalna vlakna i flavonoidi čine kruške voćem koje može smanjiti rizik od dijabetsa tipa2. Vlakna u njima usporavaju razgradnju i apsorpciju šećera čime se sprečava nagli skok šećera u krvi i doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi.

Čiste creva i poboljšavaju probavu

Jedna prosečna kruška nam obezbeđuje oko 20 % preporučenog dnevnog unosa važnih biljni vlakana koja hrane dobre bakterije u crevima, eliminišu toksine i štetne materije iz njih, čuvaju zdravlje debelog creva. Ukoliko imate problema sa zatvorom kruške vam mogu pomoći jer deluju kao blagi prirodni laksativ.

Kruške neguju dobro zdravlje srca i krvnih sudova

Ovo jabučasto voće odličan je izvor biljnih vlakana koja pored toga što doprinose dobroj probavi i čuvaju zdravlje digestivnog trakta, mogu pomoći u smanjenu nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska i time smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Takođe pročitajte:

Za snažniji imunitet

Kruške su prepune antioksidanata bakra (koji doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca) i vitamina C (koji poboljšava apsorpciju minerala gvožđa). Ovi antioksidanti štite ćelije od oksidativnog stresa, doprinose normalnoj funkciji imunog sistema koji naš štiti od raznih infekcija i upala, a u koliko ste prehlađeni kruške vam mogu pomoći da se pre izborite i ozdravite.

Lepša i zdravija koža

Antioksidanti poput vitamina C, K, bakra iz kruške pomažu vašoj koži da bude zdrava, lepa i glatka. Vitamin C kao snažan antioksidant bori se protiv slobodnih radikala, čuva kožu od štetnog UV zračenja, usporava starenje kože, doprinosi normalnoj sintezi kolagena (koji regeneriše kožu, čini je elastičnom, hidriranom) pa kruške mogu biti odličan saveznik u borbi protiv bora.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici