Image
Prehlada 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Koliko god se trudili da izbegnemo prehladu ili grip nekada je to prosto nemoguće.

Kada osetimo simptome prehlade i gripa (koji mogu biti veoma iscrpljujući) odmah posegnemo za lekovima kako bi se što pre oporavili i stali na noge. 

U ovom periodu način ishrane je takođe veoma bitan i može vam pomoći da što pre savladate bolest. Uključivanjem nekih od ovih namirnica u ishranu može vam pomoći da ojačate vaš oslabljeni imunitet, ublažite simptome prehlade i pomoći da se lakše izborite sa virusom gripa.

Đumbir

Koren od đumbira pokazuje antimikrobno i protivupalno dejstvo i jedan je od najboljih lekova za prehladu i grip. Glavni aktivni sastojak u njemu čini jedinjenje gingerol koje je jak antioksidant i koje efikasno suzbija patogene mikroorganizme. Čaj od đumbira sa medom i limunom je odličan napitak koji će ojačati vaš imunitet, ublažiti bol u grlu i postojeće simptome upale i ubrzati oporavak od bolesti.

Jogurt

Jogurt je odličan izvor proteina (hranljivi sastojci koji imaju važnu ulogu u odbrambenom mehanizmu tela), probiotika (dobrih bakterija koji održavaju dobro zdravlje creva, jačaju imunitet i mogu pomoći u ublažavanju pratećih simptoma).

Jaja

Bez obzira da li ih više volite kuvana, pržena ili kao kajganu ona su dobar izvor cinka, minerala koji se nalazi u većini lekova protiv prehlade kako bi se ojačao imunološki sistem i skratilo vreme trajanja prehlade. Jaja su uz to dobar izvor proteina, selena, gvožđa, kalcijuma, vitamina A, D, B grupe, hranljivih materija koje štite od bolesti i svakako su jedna od najboljih namirnica za prehladu.

Beli luk

Kao prirodan antibiotik i odlično sredstvo za jačanje imuniteta beli luk je efikasan protiv prehlade. On je bogat alicinom koji ga čini moćnim prirodnim antimikrobnim sredstvom efikasnim kod lečenja raznih infekcija (bakterijskih, virusnih, gljivičnih). Mineral selen u njemu doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema, štiti ćelije od oksidativnog stresa i bitan je za dobru funckiju štitne žlezde.

Šargarepa

Narandžasto povrće poput (šargarepe i slatkog krompira) ima veliku količinu beta-karotena koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A bitan za dobro zdravlje sluznica (a znamo da su upaljena sluznica grla i suva i otečena sluznica nosa česti prateći simptomi prehlade).

Vitamin A ima višestruku ulogu u organizmu, on štiti sluznice organa za disanje, varenje, povoljno deluje kod oslabljenog imuniteta.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže puno cinka, bakra, vitamina D, ključnih nutrijenata za održavanje i jačanje vašeg imuniteta koji pomaže telu u borbi sa infekcijama. Ovi plodovi su odličan način da dodate proteine i dobre masti u svoju ishranu kada ste prehlađeni. 

Pileća supa

Topla pileća supa pored toga što će vas zagrejati u hladnim zimskim danima, ona je odličan tretman oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva, smiriće kašalj i ublažiti zapušenost nosa. Aminokiselina cistein, prisutna u piletini, razlaže gusti sekret u nosu i grlu, poboljšava njegovu eleminaciju i olakšava disanje.


 

Pratite nas na našoj Facebook stranici