Image
Grasak 1
Photo: pikrepo.com (free for commercial use)

Grašak (Pisum sativum L.) pripada grupi mahunarki kao i boranija, pasulj, sočivo, soja, bob, ova grupa je bogata biloškim vrednim proteinima, dijetalnim vlaknima, ugljenim hidratima i sa niskim sadržajem masti.

Grašak je sjajan izvor vitamina C (koji jača imunitet, štiti nas od prehlade i gripa, ubrzava zarastanje rana) E, K (vitamin bitan za proces zgrušavanja krvi i za jake i zdrave kosti), folata i vitamina B grupe (koji čuvaju zdravlje srca i nervnog sistema), od minerala sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum (opušta ceo organizam, smiruje, poboljšava raspoloženje), mangan, cinka, polifenole koji ga čine izuzetno zdravom namirnicom.

Da bi zadržali važne hranljive sastojke u njemu najbolje je ga je kratko izblanširati u što manjoj količini vode.

Evo nekoliko razloga da grašak stavite na svoju listu namirnica:

Podržava zdravlje srca

Hranljivi sastojci u njemu poput kalijuma (snižava krvni pritisak), folate (smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara), vlakna (snižavaju nivo holesterola), a nizak sadržaj natrijuma čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova i čine grašak namirnicom dobrom za srce.

Sprečava anemiju

Ova mahunarka je dobar izvor gvožđa, koji ulazi u sastav hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, sprečava anemiju, umor i malaksalost.

Povoljno deluje na zdravlje creva

Grašak je bogat dijetalnim vlaknima koja omogućavaju pravilan rad creva, dobro varenje, imaju ulogu prebiotika (hrane “dobre” bakterije u crevima), snižavaju holesterol, doprinose stabilizaciji šećera u krvi i čuvaju naš imuni sistem.

Potpomaže mršavljenje

Grašak ima malu energetsku vrednost, a bogat je vitaminima i mineralima, dijetalnim vlaknima i proteinima koji ga čine dobrom namirnicom za osobe koje žele na zdrav način da smršaju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici