Image
Psenica 1
Photo: c.pxhere.com (free for commercial use)

Pšenica pripada rodu Triticum i vodi poreklo iz Jugozapadne Azije.
To je izuzetno hranljivo zrno koje sadrži važne vitamine, minerale, makronutrijente, ugljene hidrate, proteine manje biološke vrednosti, masti. U nerafinisanoj pšenici (celo zrno) nivo hranljivih materija ostaje maksimalan dok se preradom zrna one uklanjaju

Pšenica je izvanredan izvor ugljenih hidrata (oko 70%, od kojih najveći deo čine složeni ugljeni hidrati- skrob), mangana, dijetalnih vlakana, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, triptofana, obilje vitamina B grupe koji uključuje vitamin B1, B2, B3, folat, pantotensku kiselinu.

Evo zašto je dobro jesti ovu žitaricu?

Za brži metabolizam

Celovite (nerafinisane) žitarice poput pšenice izuzetno su važne za dobar metabolizam. One su bogate dijetalnim vlaknima, koja povoljno deluju na digestivni sistem, omogućavaju dobro varenje, štite zdravlje naših creva (jačaju dobru crevnu floru), potpomažu eliminaciju toksičnih materija iz organizma i ubrzavaju metabolizam.
Celo zrno pšenice vam može pomoći da rešte probleme sa mučninom nadimanjem, zatvorom. Ona deluje kao prirodni laksativ.

Snižava holesterol

Integralne žitarice sprečavaju apsorpciju “lošeg” holesterola i triglicerida i time smanjuju rizik za mnoge srčane bolesti. 
Istraživanje je pokazalo da su žene koje su dnevno konzumirale 2-3 porcije integralnih žitarica, 30% manje sklone da dožive srčani udar u poređenju sa ženama koje su jele manje od jedne porcije nedeljno.

Sprečava dijabetes tipa 2

Pšenica je bogata magnezijumom, mineralom koji ima mnogo uloga u našem organizmu. Jena od tih je i uticaj na metabolizam insulina i glukoze, on utiče na lučenje insulina, i njegov nedostatak u organizmu može dovesti do insulinske rezistencije. Uključite celo zrno pešenice u ishranu za zdravu kontrolu šećera u krvi! 

Smanjuje hroničnu upalu

Visok sadržaj betaina u kuvanoj pšenici ima protivupalno dejstvo i smanjuju rizik za mnoge bolesti poput osteoporoze, dijabetesa tipa 2, Alchajmerove bolesti.

Niži rizik od raka

Konzmiranjem integralnih zrna žitarica, kao što je i pšenica može smanjiti rizik od nekih karcinoma, među kojima su rak debelog creva, i dojke.
Ishrana koja uključuje celovite žitarice, mnogo voća i povrća, dosta tečnosti, a ne puno mesa i druge masne, začinjene hrane hrane mogu smanjiti rizik od ove bolesti.

Snižava krvni pritisak

Konzumiranje integralnih žitarica umesto rafinisanih može sniziti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti zbog relativno niskog sadržaja masti i bogatstva biljnih vlakana.

Za bolji kardiovaksularni sistem

Svakodnevno konzumiranje celog zrna pšenice lekari preporučuju ženama u postmenopauzi koje imaju probleme  poput visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola ili drugih kardiovaskularnih problema.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici