Image
Namirnice dijabetes 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Šećerna bolest ili dijabetes je najčešće nasledna endokrina bolest koja se može javiti u svakom životnom dobu. Nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna ishrana, unos više ugljenih hidrata i masti takođe mogu povećati rizik od ovog oboljenja.

Za osobe obolele od dijabetesa jako je važno da slede određeni režim ishrane u skladu sa njihovim potrebama kako bi bolest držali pod kontrolom i sprečili dalje komplikacije.

Ishrana treba da obezbedi dovoljno ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina i gradivnih materija. Zbog poremećaja metabolizma ugljenih hidrata važni su vitamini B grupe, hrom dok se za jačanje organizma i smanjenje rizika od infekcije preporučuju namirnice bogate  vitaminima A i C.

Za pacijente sa dijabetesom ključan je korak da redovno uzimaju svoje prepisane lekove, kontrolišu nivo stresa kao i redovna fizička aktivnost kako bi bili sigurni da održavaju nivo šećera u krvi u granicama normale.

Zdrava i uravnotežena ishrana pomažu da izgubite višak kilograma i održite zdravu težinu a sve to doprinosi lakšoj kontroli dijabetesa tipa 2 (oko 60% dijabetesa kod odraslih ljudi posledica je gojaznosti).

Kod dijabetesa tipa2 preporuka je konzumirati voće i povrće bogato vlaknima, nemasno meso, intergralne žitarice i umerena količina zdravih masti.

Izbor namirnica kod dijabetesa

Povrće - zbog prisustva dijetalnih vlakana, minerala kalijuma, vitamina preporučuje se lisnato povrće sirovo ili kratko bareno. Preporuka je spanać, kelj, blitva, zelena salata, karfiol,rukola, brokoli, boranija, kupus, crni luk kao i mahunarke pasulj, sočivo, soja.

Voće - uključujući bobičasto voće (jagode, borovnice, maline, kupine), jabuke, kruške, orašasto voće. Voće konzumirati sveže ili u vidu kompota (bez dodatog šećera). Sušeno, kandirano voće kao i zaslađeni voćni sokovi nisu dozvoljeni.

Žitarice od celog zrna - smeđi pirinač, crni hleb, polubeli hleb, ovsena kaša, heljda, pšenične klice

Meso - posno meso (piletina, ćuretina) kao i riba, posebno morska.

Zdrave masti - prevashodno biljnog porekla (laneno, maslinovo,kukuruzno).

Najbolji izvori proteina za dijabetičare

pasulj, sočivo, humus

živina bez kože, nemasna govedina, jaja

semenke - suncokreta, bundeve, susama

ječam, proso

avokado

kukuruzno ulje, suncokretovo ulje, ulje kanole.

Takođe pročitajte: Zašto bi trebalo da jedete tamnozeleno i lisnato povrće? 

Namirnice koje bi trebalo izbegavati kod dijabetesa tipa 2

Sledi lista namirnica koje treba izbegavati kod dijabetesa tipa 2 jer mogu povećati nivo šećera u krvi i time povećti rizik od prekomerne težine i gojaznosti.

Konditorski proizvodi poput čipsa, keksa, slatkiša

Alkohol, gazirana i energetska pića

Hleb i peciva od belog brašna

Zasićene masti

Fabrički prerađena hrana- gotova jela, supe, konzervirana hrana.

Pratite nas na našoj Facebook stranici