Image
Meso na rostilju 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Pravilno izbalansirana ishrana je izuzetno važna za naše zdravlje, svako godišnje doba zahteva drugačiji pristup u ishrani.
Tokom leta je najbolje jesti manje porcije hrane i “lakšu” hranu. To podrazumeva više voća i povrća, unositi dovoljno tečnosti, smanjiti masnu i tešku hranu koja opterećuje naše organe za varenje i crpi nam energiju.

Pogledajte koju hranu bi trebalo da izbegavate tokom ovom perioda :

1. Smanjite unos mesa, proteina i masnoća

Mnogo mesa može nam opteretiti digestivni sistem, napraviti probleme sa varenjem i dovesti do preteranog znojenja.
Meso je i hrana koja se lakše kvari tokom ovog perioda pa zbog neadekvatnog načina pripreme i čuvanja može dovesti do trovanja hranom. Meso sa roštilja je takođe nepoželjno (može biti kontaminirano kancerogenim supstancama koja se stvaraju tokom pripreme na roštilju). 

2.Sladoled bez šećera

Zaslađivači koji se dodaju ovim proizvodima poput sorbitola i ksilitola imaju laksativno dejstvo i mogu izazvati stomačne probleme poput gasova, nadutosti,bolova u stomaku, dijareje.

3. Alkoholna pića, gazirani napici, kafa

Ovi napici podstiču izbacivanje vode iz organizma što može dovesti do dehidratacije. Kafa je jak diuretik, izbacuje iz organizma 7 puta više tečnosti nego što smo uneli sa šoljicom kafe, topla kafa dodatno zagreva telo, ono počinje da se znoji kako bi se rashladilo pa ako već kafu ne može da preskočite zamenite toplu kafu hladnom i unosite dovoljno tečnosti.

4.Umaci koje svi volimo

Umaci koje konzumiramo u restoranima, su obično visokokalorični plus sadrže puno šećera, soli, masnoće, majoneza, a i ako predugo stoje rizikujete da dobijete trovanje hranom pa je preporuka da ih sami pravite kod kuće.

5.Suvomesnati proizvodi

Dva listića prerađene šunke ili ćuretine mogu sadržati mnogo natrijuma i drugih nezdravih sastojaka, aditiva koji negativno utiču na vaše zdravlje, čak povećavaju rizik od mnogih bolesti pa ako želite da se osećate dobro i zdravo trudite se da ih izbegavate. 

6.Ljute papričice

Ljuta hrana podiže telesnu temepraturu tela, aktivira znojne žlezde i pojačava znojenje tela, a to nije nešto što vam treba u vrelim letnjim danima.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici