Image
Kupina 3
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Ukoliko želite da zaštitite vaš imunitet, pojačate energiju i unesete sve važne hranljive materije, vitamine i minerale u organizam tokom ove letnje sezone predstavljamo vam nekoliko neophodnih letnjih namirnica koje su odlična ideja za doručak, ručak ili večeru.


Možda vas zanima:

Recept: Prirodna energetska bomba za jačanje imuniteta

Opasnosti koje DEHIDRIRANOST sa sobom nosi


Kada provodite dosta vremena na otvorenom, bavite se nekim aktivnostma idealno je okrenuti se receptima koji su lagani i namirnicama koje su izvor neophodnih hranljivih materija koje će vas hidrirati, osvežiti i sačuvati vaše dobro zdravlje.

Kupine

Ovo bobičasto voće sadrži širok sprektar bitnih mikro i makro elemenata, poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, bakra, gvožđa, mangana i vitamina C, E, A.

One su izvor važnog antioksidanta antocijana koji im daju jaku ljubičastu boju, a koji čuvaju srce i krvne sudove.

Paradajz

Plodoliko povrće kao što je paradajz je namirnica puna vode, važnih mineralnih materija, vitamina i pripada niskokaloričnim namirnicama.

Lepu crvenu boju duguje likopenu, antioksidantu koji čuva ćelije od oštećenja i pomaže u zaštiti kože od štetnih UV zraka. U njegovom sastavu prisutni su kalijum, vitamini E, B grupe, C i drugi hranljivi sastojci koji snižavaju krvni pritisak, jačaju imunitet i poboljšavaju probavu.


Pročitajte i: Zašto treba jesti namirnice bogate likopenom?


Tikvice

Tikvice su ukusne, hranljive, lagane i savršena su letnja namirnica. Bogate su vodom, vlaknima, antioksidantima, mineralima, kalijumom, magnezijumom, cinkom koji doprinose dobroj funkciji organizma.

Ovi plodovi sadrže vlaknaste materije pektine koji smanjuju nivo “lošeg” LDL holesterola i čuvaju zdravlje srca.

Breskve

Pored svog osvežavajućeg i prijatno slatkog ukusa, breskve su plodovi koji pokazuje lekovito dejstvo i na naš organizam. Gvožđe u njihovom sastavu i vitamina C čine ih pogodnim za osobe sklone anemiji, visok procenat kalijuma snižava krvni pritisak i štiti srce, beta karoteni čuvaju dobro zdravlje očiju, dok visok nivo antioksidanata štiti organizam od starenja i bolesti.

Celer

Korenasti plod celer je poznati začin, hrana ali i lek. Izvor je belančevina, ugljenih hidrata, kalcijuma, fosfora, eteričnih ulja.

Korišćen svež ili kao čaj odličan je diuretik koji će vam pomoći da izbacite višak vode iz organizma bez rizika od dehidratacije.

Njegovi sastojci jačaju želudac, sprečavaju probavne tegobe,  podstiču rad bubrega, izbacivanje štetnih materija i viška tečnosti čime se smanjuje nadimanje.


Takođe pročitajte: Zašto je potrebno unositi više vode tokom leta? 


Kruške

Kruške su voće puno biljnih vlakana, vitamina, minerala koji imaju protivupalno dejstvo, jačaju imunitet, promovišu dobro zdravlje creva, srca i smanjuju rizik od određenih bolesti. Vitamin C, čiji su kruške dobar izvor, bori se sa slobodnim radikalima, čuva kožu od štetnog UV zračenja čime usporava njeno starenje.

Pratite nas na našoj Facebook stranici