Image
Breskve 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Breskve su koštičavo voće, puno vode, biljnih vlakana, šećera, proteina, vitamina (A, C, E, B grupe), minerala (kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) i pored svog osvežavajućeg i prijatno slatkog ukusa ona ima i lekovito dejstvo na naš organizam.

Pomaže u borbi sa anemijom

Ovo sočno voće je bogato gvožđem (koji ulazi u sastav hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca) i vitaminom C (koji poboljšava apsoprciju ovog minerala) pa je odlično za osobe koje su sklone anemiji.

Snižava krvni pritisak

Kao namirnica sa visokim procentom kalijuma, snižava krvni pritisak, doprinosi pravilnom srčanom ritmu i štiti srce i kardiovaskularni sistem.

Dobar laksativ

Breske su pune vode i biljnih vlakana (rastvorljivih vlakana pektina) i lako su svarljive. One poboljšavaju probavu, čiste creva, kao dobar diuretik eliminišu toksine i štetne materije, dobar su laksativ omogućavaju redovno pražnjenje creva, sprečavaju zatvor, otklanjaju nadutost. Rastvorljiva vlakna iz nje usporavaju apsorpciju holesterola iz hrane, regulišu njegov nivo i povoljno deluju na kardiovaskularni sistem.

Za dobro zdravlje očiju

Ovo koštičavo i aromatično voće čuva zdravlje očiju zahvaljujući obilju beta-karotena koji se u našem organizmu razlaže na vitamin A. Ovaj vitamin ima antioksidtivno dejstvo, čuva ćelije oka od oštećenja i smanjuje rizik od degeneracije makule.

Za jak imunitet i mladu i lepu kožu

Ukusne breskve su prava riznica vitamina C koji ima višestruku dejstvo na naš organizam. To je jak antioksidant koji suzbija sobodne radikale, čuva ćelije od oksidativnog stresa, jača imunitet, štiti nas od virusnih i drugih infekcija.

Vitamin C je pravi zaštitnik naše kože, on čuva kožu od štetnog UV zračenja, usporava njeno starenje, stvaranje bora, štiti od raka, stvara kolagen koji je regeneriše čime ona bude dobro hidrirana, elastična i zdrava.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici