Image
Sojino mleko 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Sojino mleko je namirnica prirodno bogata biološki vrednim proteinima (sa esencijalnim aminokiselinama), nezasićenim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima koji daju energiju i doprinose dobroj funkciji organizma. Ono je odlična zamena za kravlje mleko, pogodno je za vegane, ne sadrži laktozu pa je pogodno i za osobe netolerante na ovaj mlečni šećer.

Njegovim konzumiranjem dobijamo vitamine E, B grupe (koji doprinose dobroj funkciji nervnog sistema i normalnom energetskom metabolizmu, smanjuju stres, pomažu kod mentalnog i fizičkog umora, poboljšavaju koncetraciju i memoriju), minerale poput magnezijuma, kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa (koji doprinosi sintezi hemoglobina, bitnog za snabdevanje ćelja i organa kiseonikom, sprečava umor, malaksalost i štiti od anemije.

Sojino mleko i kalcijum

Sojino mleko je lošiji izvor kalcijuma od kravljeg mleka ali je većina ovog proizvoda koja nam je ponuđena na tržištu obogaćena nekim hranljivim sastojcima, vitaminima i mineralima među kojima i kalcijumom i vitaminom D. Kalcijum održava dobru jačinu i gustinu kostiju, smanjuje rizik od preloma, osteoporoze, dok je vitamin D potreban za dobru apsopciju kalcijuma i jak imunitet.

Za dobro zdravlje mozga

Sojino mleko sadrži duplo manje masti od kravljeg mleka, većinu tih masti čine dobre nezasićene masne kiseline i bez holesterola je.

Ono je jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, koje naš organizam ne može sam da sintetiše već se moraju uneti hranom, a koje štite srce i krvne sudove, kosti, mozak, imunitet, smanjuju rizik od depresije, anksioznosti, demencije i Alchajmerove bolesti.

Dobro je za žene u menopauzi

Mleko od soje i njeni proizvodi sadrže izoflavone-biljne hormone koji su efikasna zamena za estrogen, mogu pomoći u održavaju hormonske ravnoteže i smanjiti simptome menopauze

Može poboljšati vaše raspoloženje

Vitamini B grupe i magnezijum u ovom napitku štite nervni sistem i mogu poboljšati vase raspoloženje. Magnezijum doprinosi sintezi serotonina (hormona sreće), smiruje um, opušta telo, ima antidepresivno dejstvo.

Dobra namirnica za srce

Ovo biljno mleko je odličan izvor minerala kalijuma koji reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu, učestvuje u prenošenju nervnih i mišićnih nadražaja, u metabolizmu ugljenih hidrata, reguliše krvni pritisak, srčani ritam.

Nezasićene masne kiseline u ovom napitku takođe mogu sniziti nivo triglicerida i “lošeg“ LDL holesterola, a povećati nivo “dobrog“ HDL holesterola i pomoći vašem kardiovaskularnom sistemu.

Uvek birajte proizvode na kojima je naglašeno da je proizvedno od genetski nemodifikovane soje, a ako tražite sojino mleko sa manje ugljenih hidrata i kalorija, izaberite onaj proizvod bez dodatog šećera.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici