Image
Laneno seme 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Laneno seme se godinama promoviše kao zdrava i lekovita namirnica puna vlakana i masnih kiselina dobrih za srce i može biti ukusan i hranljiv dodatak vašoj ishrani.

Mogu se jesti cele semenke ili koristiti za pravljenje lanenog ulja, ekstrakta, brašna i kako bi ga organizam što bolje apsorbovao najbolje ih je prethodno samleti. Odlične su za obrok sa žitaricama, za smuti, jogurt, dodatak hlebu i pecivima.

Jedna kašika lanenog semena daće nam biloški vredne proteine bitne za normalan rast i razvoj organizma, masti (veći deo čine dobre polinezasićenih masti koje čuvaju zdravlje srca), nešto manje mononezasićenih masti i vrlo malo zasićenih masti.

Što se tiče ugljenih hidrata u lanenom semenu većina su vlakna, (skoro 3 grama daće nam jedna kašika) koja čuvaju probavno zdravlje, regulišu nivo holesterola, dopronise stabilizaciji šećera u krvi i daju sitost što je bitno ako pazimo na unos kalorija pa je savršen dodatak u dijetama za mršavljenje.

Ostatak ugljenih hidrata u lanenom semenu potiče od šećera, kojih ima vrlo malo.

Konzumiranjem semenki lana unećete i malo važnih mikronutrijenata, vitamine B grupe (niacin, tiamin, folate, B6), minerale magnezijum, magnan, bakar, selen, fosfor, gvožđe.

Tiamin je vitamin B grupe rastvorljiv u vodi, doprinosi normalnom metabolizmu ugljenih hidrata (za proizvodnju energije), dobroj funkciji nervnog sistema i pravilnom radu srca. 

Može ublažiti simptome u menopauzi

U semenkama lana nalaze se fitoestrogeni (biljni hormoni, slični estrogenu) pa ovo seme može ublažiti valunge i simptome menopauze.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da laneno seme može biti korisno za zdravlje srca. Rastvorljiva vlakna u njemu usporavaju apsorpciju masti, snižavaju nivo holesterola i mogu usporiti napredovanje ateroskleroze, dok omega-3 masne kiseline kojim obiluje regulišu krvni pritisak (snižavaju visoki krvni pritisak) i smanjuju rizik od srčanih bolesti. 

Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna u njemu usporavaju varenje ugljenih hidrata, čime se sprečava nagli skoko šećera u krvi i doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi što je posebno važno za osobe sa predijabetesom ili dijabtesom tipa 2.

Laneno seme je dobar laksativ

Laneno seme sadrži mnogo vlakana, što može poboljšati varenje, ubrzati metabolizam, doprineti redovnom pražnjenju creva, pomoći u lečenju opstipacije i smanjiti rizik od raka debelog creva.

Pozitivno deluje na rad mozga

Omega-3 masne kiseline kojima je lan posebno bogat bitne su za razvoj mozga i nervnog sistema, one poboljšavaju raspoloženje, kognitivne funckije i smanjuju rizik od anksioznosti, depresije i Alchajmerove bolesti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici