Image
Ananas 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Ananas je tropsko voće koje osim što je ukusno veoma je hranljivo i zdravo. Ananas ima malo masti i natrijuma sa obiljem vlakana, vitamina (A, C i B grupe) i minerala (kalcijuma, mangana) koji promovišu dobro zdravlje. 

Kao i kod većine voća, kalorije iz ananasa dolaze pretežno iz ugljenih hidrata. Jedna šolja komadića svežeg ananasa sadrži 82 kalorije i 22 grama ugljenih hidrata od kojih je 16g u obliku šećera (fruktoze), a 2g dolazi iz vlakana.

Ovo voće je bogato vitaminom C

Ananas je odličan izvor vitamina C, jak antioksidant koji štiti ćelije od oksidativnog stresa, stvara kolagen koji regeneriše krvne sudove, zube, desni, jača imunitet (može vam pomoći da se brže oporavite od prehlade i gripa), poboljšava apsorpciju gvožđa, srečava anemiju, umor i iscrpljenost.
 
Protivupalno dejstvo

Ananas takođe sadrži protivupalnu supstancu bromelain. Ovaj moćan enzim ubrzava oporavak kod upala, uganuća u mišićima, smanjuje otok kod uganuća i istegnuća, odličan je za sportiste, pomaže kod artritisa, takođe olakšava simptome pms-a i može se naći i u obliku suplemenata. 

Doprinosi bržem oporavku kože i zarastanju rana

Visoki sadržaj vitamina C u ananasu pomaže telu u stvaranju kolagena. Unos dovoljne količine vitamina C kroz prirodne izvore poput ananasa pomaže organizmu da brže sanira povrede kože.

Bolje varenje

Bromelain iz sirovog ananasa ima blagotvorno dejstvo na digestivni sistem. On ubrzava proces ragradnje proteina, poboljšava varenje, sprečava gorušicu.
Bromelain se često prodaje kao probavni enzim koji ima za cilj da pomogne želudačnoj kiselini u razgradnji hrane. Polifenoli iz biljne hrane, uključujući ananas, pomažu održavanju dobrog mikrobioma creva (zdrava crevna flora je bitna za jak imunitet).

Čisti organizam od otrova, dobar je za vid

Ananas je odličan detoksikator organizma, očistiće organizam od raznih toksina i štetnih materija, parazita i ima blagotvorno dejstvo na rad bubrega i jetre.
Vitamin A u njemu čini ga odličnom namirnicom za dobar vid i jak imunitet.

Bori se protiv ćelija raka

Ananas u svom sastavu sadrži moćne antioksidante, poput vitamina C, bromelaina, polifenola koji suzbijaju štetne slobodne radikale i čuvaju ćelije od oštećenja. Studije su pokazale da enzim bromelain u ananasu  deluje stimulišuće na gene koji uništavaju tumore, usporavaju rast ćelija raka želuca i debelog creva i podstiču apoptozu kada ćelije raka počinju same da se uništavaju. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici