Image
Crna rotkva 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

Crna rotkva (Raphanus sativus niger) je korenasto povrće, niskokalorično (samo 28 kalorija u 100 grama), veoma hranljivo i ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam.

Ona sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, odličan je izvor vlakana, vitamina (C, A, E, B grupe), minerala magnezijuma, selena i kalijuma, cinka, gvožđa i antioksidanata.

Sveža rendana rotkva je ukusna salata koja osvežava i snabdeva organizam vitaminima i mineralima. Može joj se dodati šargarepa, kupus ili praziluk zavisno od toga koju kombinaciju više volite. 

Za bolji imunitet

Ova namirnica je bogata vitaminom C, jakim antioksidantom koji suzbija slobodne radikale, sprečava oksidativni stres i smanjuje rizik od od bolesti poput kancera, Alchajemerove bolesti. On stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, osnažuje imunitet pa bi ova rotkva trebala obavezno da se nađe na meniju tokom ovog perioda kako bi bili zaštićeni od virusnih infekcija. 

Crna rotkva ima antimikrobno i sekretolitičko dejstvo (razlaže sekret i olakšava njegovo izbacivanje) pa se u kombinaciji sa medom pokazala kao dobra pomoć kod kašlja, bronhitisa ali u tom slučaju svakako prednost dajte prepisanoj terapiji i stručnom savetu lekara.

Za bolje varenje

Ovo povrće ima visok sadržaj vlakana koja podstiču bolji rad digestivnog sistema, kontrolišu nivo holesterola, omogućavaju redovno pražnjenje creva, detoksikuju organizam od štetnih materija i jačaju imuni sistem. Njen ljut ukus i oštriji miris podstiču apetit.

Za bolji rast kose

Hranljive materije poput magnezijuma i selena, poboljšavaju cirkulaciju u koži glave i dopronise boljem rastu kose.

Održava zdravlje žučne kese i jetre

Crna rotkva je bogata antioksidantom glutationom, bitnim za zdravu jetru. Sok od crne rotkve stimuliše lučenje sokova žuči, potpomaže čišćenje žučne kese a sve to doprinosi boljoj detoksikaciji jetre.

Važno je napomenuti da tretman čišćenja ovim sokom ne treba počinjati bez prethodne konsulatacije sa lekarom, ovo je posebno bitno za osobe koje imaju problema sa žuči, jetrom i bubrezima. Za ovu gupu ljudi je takođe bitno da ne konzumiraju previše ovog povrća, da budu umereni.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici