Image
Meso divljaci 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Meso divljači je niskokalorično (100 grama mesa divlje svinje ima oko 120 kalorija dok ista količina srednje masne domaće svinjetine ima oko 380), lakosvarljivo i tamnije crvene boje u odnosu na meso domaćih životinja, a koja potiče od mioglobina, važne belančevine mesa, koja predstavlja osnovni pigment mesa.

Meso divljači je možemo reći organsko meso prepuno važnih hranljivih materija koji nam pružaju brojne zdravstevne prednosti. Ono je sa većom količinom biološki vrednih (lako svarljivih) proteina, minerala gvožđa, cinka i nižom koncentracijom masti i predstavlja zdrav izvor proteina za osobe sa dijabetesom, kardiovaskularne bolesnike, decu u razvoju (proteini su bitni za dobar rast i razvoj organizma, građu i regeneraciju tkiva i ćelija, potpomažu stvaranje hormona, vitamina).

Meso divljači pripada „mršavijem“ mesu, sa nižim sadržajem masti

Masti su makronutrijenti, važne hranljive materije koje imaju važnu ulogu u našem organizmu, pružaju potrebnu energiju, imaju gradivnu ulogu, potrebne su za rast ćelija, za sintezu hormona, pružaju unos esencijalnih masnih kiselina koje oragnizam ne može sam da sintetiše.

Ovo meso je posnije od mesa domaćih životinja, a taj niži sadržaj masti može se priprisati aktivnom načinu života životinje i njihovoj prirodnoj raznovrsnoj ishrani koja takođe doprinosi većem sadržaju belančevina, vitamina i minerala.

Većinu tih masti čine dobre polinezasićene masne kiseline, naročito omega-3 masne kiseline koje čuvaju dobar imunitet, probavu, zdravlje srca pa uključivanje u ishranu takve vrste mesa snižava holesterol, smanjuje rizik od gojaznosti i moždanog udara. 100 grama ovog mesa daće nam oko 3 grama masti dok ista količina govedine sadrži čak 18 grama masti.

Bogato cinkom i gvožđem

Meso divljači nam pruža dobre količine minerala gvožđa i cinka, vitamina B grupe (B2, B3, B6, B12) puno više nego domaće vrste mesa.

Cink - mineral bitan za dobar imuniloški sistem koji nas štiti od virusa, bakterija i drugih infekcija, ubrzava oporavak nakon prehlade, za brze zarastanje rana, za dobar kvalitet, kože, kose, noktiju.

Gvožđe - ovo meso je odličan izvor hem oblika gvožđa, koje organizam bolje i lakše usvaja od nehem oblika iz biljnih izvora. Ovaj mineral doprinosi dobroj sintezi crvenih krvnih zrnaca, hemoglobina koji prenosi kiseonik iz pluća u tkiva, vraća energiju, smanjuje malaksalost, zamaranje, glavobolju i sprečava anemiju.

Meso sa farmi može biti tretirno raznim antibioticima i hormonima, kako bi se sprečile bolesti životinja i osgurao brži rast i razvoj što nije slučaj sa mesom divljih životinja koje jeste malo intenzivnijeg mirisa i arome i zahteva duže pripreme (što je životinja starija to je meso žilavije) u kuhinji ali svakako predstavlja zdraviji oblik mesa.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici