Image
Voce mrsavljenje 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Kao i povrće, voće se takođe smatra najboljom opcijom za gutitak težine. Ono je bogato vlaknima i mikronutrijentima koji pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Zdrava i pravilna ishrana podrazumeva unos važnih hranljivih materija, kontrolu porcija kao i upravljanje unosom kalorija.

Nutricionisti i dijetetičari preporučuju da u cilju gubitka kilograma u ishranu ubacimo nemasne proteine, voće, povrće i cele žitarice. Ako govorimo o voću ono spada u kategoriju namirnica sa niskim ali i visokim glikemijskom indeksom. Neki plodovi su toliko slatki i bogati kalorijma koji samo mogu da otežavaju proces mršavljenja.

Lista voća koje treba jesti umereno tokom redukcije telesne težine

Avokado

Ovo voće se smatra najboljim izvorom zdravih masti i čest je sastojak keto dijete. 100 grama ovog voća pruža nam oko 160 kalorija, što znači ako ne konrolišemo koju količinu ovog voća konzumiramo lako može dodati mnogo kalorija našem telu i time poremetiti proces mršavljenja.

Tokom gubitka kilograma izbegavajte da konzumirate ovo voće u većim količinama. To ne znači da ovo voće treba potpuno eliminasti iz ishrane dovoljno je samo obratiti pažnju na veličinu porcije i uživati u njemu umereno.

Takođe pročitajte: AVOKADO: Ovo voće je bolji izvor kalijuma od banana 

Suvo voće

Suvo voće ( grožđe, šljive, smokve, kajsije, urme i dr) je odličan izvor zdravih masti i omiljenja grickalica tokom zimskog perioda. Većina ovog suvog voća ima visoki glikemijski indeks i sadržaj natrijuma što može izazvati nagli skok glukoze, povećavajući osećaj gladi i rizik od prejedanja.

Ovako prerađeno voće takođe sadrži vlakna (grožđe i šljiva) ali su puni kalorija i šećera koji su neprijatelji gubitka težine. Šolja suvog grožđa daje oko 500 kalorija dok ista količina suvih šljiva oko 450 kalorija što lako može da poremeti dnevni unos kalorija.

Tokom mršavljenja ovo voće možete koristiti ali umereno i uz kontrolu porcija kako bi sprečili povećanje telesne težine.

Možda vas zanima: Ovo su dobri razlozi da češće jedete suvo grožđe 

Banane

Banane se smatraju super zdravim voćem ali kada govorimo o sadržaju kalorija i ugljenih hidrata to nije baš zdrav izbor. Jedna banana nam u proseku daje oko 150 kalorija što je jednako 37, 5 grama ugljenih hidrata.

Dakle ako osoba ima naviku da jede 2 ili 3 banane dnevno čak i na putu za mršavljenje to je prepreka u efikasnom gubljenju kilograma.

Banane su odličan izvor kalijuma ali budući da imaju visok sadržaj kalorija i prirodnog šećera one nisu najzdravija opcija za gubitak težine, naročito u keto dijeti gde su ugljeni hidrati potpuno ograničeni.

Ovi ukusni i slatki plodovi mogu ometati vaš proces mršavljenja ali voće nikako ne smete potpuno izbaciti iz ishrane jer je ono najbolji izvor vlakna i mikronutrijenata koji su neophodni za zdravo telo.

Pratite nas na našoj Facebook stranici