Image
Suvo grozdje 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Suvo grožđe je jedno od najpoznatijih, najpopularnijih i najčešće jedenih suvih plodova, odličan su izvor energije, dobra zamena za nezdrave slatkiše i veoma hranljiva i zdrava namirnica. 

Ova namirnica nam pruža vitamine (C, E, A, B1, B2, folate), minerale (gvožđe, magnezijum, bakar, cink, kalcijum), dijetalna vlakna, izvor su prirodnog šećera (glukoze i fruktoze) i jakih antioksidanata koji dopronose normalnoj funkciji organizma i čuvaju naše zdravlje. Količina ugljenih hidrata, kalorija i vlakana u belom suvom grožđu sličan je tamnom suvom grožđu. 

Kako ono deluje na naš organizam?

Normalizuje rad creva, jača imunitet

Dijetalna vlakna koja se nalaze u suvom grožđu su  rastvorljiva i nerastvorljiva (uključuju i inulin, prebiotik koji hrane dobre bakterije u crevima) koja stimulišu proces varenja, ubrzavaju rad creva, njihovo redovno pražnjenje, eliminaciju toksina iz creva, sprečavaju zatvor, jačaju imunitet, snižavaju holesterol, stabilizuju nivo glukoze u krvi, štite od raka debelog creva i dobar su saveznik u mršavljenju.

Dobro je za malokrvne osobe i žene u menopauzi

Kao namirnica bogata gvožđem, neophodnim za sintezu hemoglobina i eritrocita i sa znatnom količinom bakra (koji poboljšava apsorpciju gvožđa) odlična je pomoć kod anemije, umora i slabe koncentracije.

Kalcijum i bor (koji poboljšava apsorpciju kalcijuma) u njemu čuvaju zdravlje kostiju, sprečavaju njihovo propadanje i smanjuju rizik od osteoporoze kod žena u menopauzi.

Blagotvorno dejstvo na zdravlje srca i krvnih sudova

Ove ukusne bobice prepune su kalijuma (koji opušta krvne sudove, snižava krvni pritisak, doprinosi pravilnom radu srčanog mišića) i dijetalnih vlakana (koja usporavaju apsorpciju holesterola iz hrane koju smo uneli i regulišu njegov nivo) koji poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Moćan antioksidant

Suvo grožđe je bogato polifenolima, snažnim antioksidantima koji suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja i smanjuju rizik od prevremnog starenja i drugih bolesti poput kancera, srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti, katarakte, degeneracije makule.
Crno suvo grožđe je posebno odličan izvor antocijana koji mu daje lepu tamnu boju i koji je sa jakim antioksidativnim dejstvom i štiti organizam od raznih oblika kancera, alergija.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici