Image
Caj cimet 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Cimet se koristi u medicinske svrhe hiljadama godina unazad. Evropljani u srednjem veku mešali su cimet sa mesom kao konzervansom, dok su ga Grci koristili kod probavnih tegoba. Danas cemo govoriti o cimetu kao namirnici koja nam može pomoći u mršavljenju. 

Cimet je prepun vlakana, hranljivih materija koje su neophodne za postizanje tog „punog“ osećaja koji signalizira našem mozgu da je obrok završen čime se kontroliše unos kalorija i sprečava prejedanje. Vlakna omogućavaju dobro varenje, elimišu toksine iz organizma, smanjuju nadutost i povoljno deluju na ceo organizam.

Istraživanja su pokazala da cimet povećava osetljivost na insulin i smanjuje nivo šećer u krvi – sve ovo podstiče zdravo mršavljenje i omogućava lakše upravljanje dijabetesom tipa 2.

Cimet ubrzava metabolizam, jer vaše telo koristi više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.

Malo cimeta dodaje puno ukusa vašoj hrani sa minimalno kalorija (1 kašičica cimeta sadrži samo 6 kalorija i 2 grama ugljenih hidrata, od kojih 1 grama čine biljna vlakna. Cimet takođe može poboljšati slatkoću u vašoj hrani, što znači i manje potrebe za šećerom ili drugim zaslađivačima, uz to je odličan izvor gvožđa, cinka, kalcijuma.

Evo nekoliko načina kako da ga koristite:

Ovsena kaša sa dodatkom cimeta - ovaj hranljivi lagani obrok savršen je doručak koji će vam pružiti važne vitamine, minerale, daće vam energiju, ubrzaće rad creva i poboljšati varenje, a sve to potpomaže mršavljenje.

Preko voća: Možete ga dodati na kriške jabuke i banane, voćnu salatu, kriške kruške ili breskve, dobićete pravu vitaminsku bombu sa puno vitamina, minerala, dijetalnih vlakana, a pritom niskokaloričnu. 

Napravite napitak od cimeta sa medom: U 250ml vrele vode (ne ključale) dodajte 1 kašičicu cimeta, neka odstoji tako 15- ak minuta, zatim dodajte 2 kašičice meda (pravog domaćeg meda), dobro promešajte i napitak je gotov za konzumaciju. Ovaj napitak će vam ojačati imunitet, ubrzaće vam metabolizam (što dovodi do topljenja masnih naslaga naročito u predelu stomaka ), brzo će vam pružiti osećaj sitosti i sprečiće unos dodatnih kalorija, a sve to je savršena kombinacija kada želimo da dovedemo svoju liniju do savršenstva.

Vodite računa da umesto kasija cimeta koristite kvalitetniji i zdraviji pravi cejlonski cimet, koji jeste skuplji ali sadrži znatno manje količine opasnog po jetru i bubrege - kumarina.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici