Image
Maslinovo ulje 2
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Maslinovo ulje, glavni i omiljeni sastojak mediteranske ishane, bogato je antioksidantima (koji smanjuju oksidativni stres i čuvaju organizam od raznih bolesti), nezasićenim mastima (najveći deo čine mononezasićene masne kiseline), vitaminima E, K, D ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam i svakako je jedno od zdravijih izbora masti što su potvrdila i brojna istraživanja.

Maslinovo ulje i kardiovaskularni sistem

Mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja pokazuju protivupalno dejstvo, čuvaju zdravlje srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja pokazuju da polifenoli, antioksidanti iz ekstra devičanskog maslinovog ulja smanuju rizik od nastanka ateroskleroze, moždanog udara. 

2 kašike ekstra devičanskog maslinovg ulja dnevno, zaštitiće vaše srce i krvne sudove i smanjiti rizik kardiovaslukarnih oboljenja i upala.

Reguliše nivo holesterola i sprečava nastanak dijabetesa

Maslinovo ulje povoljno deluje i na metaboličke poremećaje. Ono smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa ali i pomaže u kontrolisanju već postojećeg dijabetesa. Zahvaljujući bogatstvu antioksidanta i nezasićenih masnih kiselina ono pomaže i u regulisanju nivoa holesterola, snižava “loš” LDL holesterol dok istovremeno povećava nivo “dobrog” HDL holesterola. 

Naravno da bi sve ovo imalo efekta mora se voditi računa i o ishrani, jako je bitna zdrava i izbalansirana ishrana koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, ribu, orahe, zdrave masti (kojima pripada maslinovo ulje) uz smanjen unos zasićenih i trans masti kao što je i mediternaska ishrana, a za koju su istraživanja pokazala da može sprečiti gojaznost i smanjitit rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.

Prevencija raka debelog creva

Maslinovo ulje sadrži sastojke i antioksidante koji štite organizam od upala, oksidativnih oštećenja i mogu pomoći u prevenciji raka debelog creva pokazala su istraživanja.

Poboljšava imunitet, neguje kožu

Vitamin E čiji je maslinovo ulje veoma dobar izvor (1 kašika zadovoljiće 10% preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina) je jak antioksidant, neutrališe slobodne radikale koji mogu dovesti do oštećenja ćelija i izazvati određene bolesti, uključujući i neke vrste raka. Ovaj vitamin usporava starenje ćelija, smanjuje umor, održava kožu zdravom i lepom, pomaže u jačanju imunološkog sistema, a koji je naša glavna odbrana od virusa, bakterija i bolesti.

Pomaže kod suve i oštećene kose

Ukoliko imate problema sa suvom kosom i ispucalim krajevima maslinovo ulje je odličan prirodni preparat za vas koji će učiniti vašu kosu hidriranom, jačom, vratiće joj sjaj i mekoću. Umasirajte malo maslinovg ulja u kožu glave i celom dužinom kose, ostavite da odstoji tako 2-3 h i isperite nekim neutralnijim šamponom. 

Štiti moždane funkcije i pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti

Kako maslinovo ulje smiruje upalne procese u mozgu i ima zaštini uticaj na krvne sudove u mozgu, njegovo uključivanje u ishranu može pomoći u sprečavanju Alchajmerove bolesti. Polifenoli, kojima esktra devičansko maslinovo ulje obiluje su jaki antioksidanti koji štite ćelije mozga od oksidativnog oštećenja, poboljšavaju koginitivne funckije, koncetraciju, pamćenje, sprečavaju njihovo opadanje koje je povezano sa starenjem, štite mozak od demencije i smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti.

Kada kupujete maslinovo ulje uvek prednost dajte ekstra devičanskom ili devičanskom hladno ceđenom maslinovom ulju koje se dobija isključivo mehaničkim postupkom ceđenja (bez hemijskih tretmana) čime zadržava najviše hranljivih materija i svakako je najbolji i najzdraviji oblik maslinovog ulja. Rafinisano ulje može biti tretirano raznim hemikalijama ili visokim temperaturama što može uništiti antioksidante u njemu i samim tim umanjiti njegov kvalitet.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici