Image
Articoka 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Artičoka (Cynara scolymus) je višegodišnja biljka bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Od vitamina sadrži (K, C, A, folate, tiamin, piridoksin, B12), minerala (kalcijum, kalijum, magnezijum, fosforom, gvožđe, mangan) i ima malo kalorija što je čini odličnom namirnicom za mršavljenje. 

Za ishranu i pripremu zdravih jela se uglavnom koriste njene sočne mlade glavice dok su koren i listovi znatno lekovitijeg sadržaja i koriste se za pripremu raznih čajeva, tinktura i dr.

Ovo povrće je prirodni diuretik, izbacuje višak tečnosti i toksine iz organizma, odličan je detoksikator koji povoljno deluje na rad bubrega i mokraćnih kanala.

Artičoka zahteva malo više vremena prilikom pripreme u odnosu na drugo povrće ali zahvaljujući sadržaju vlakana, mikronutrijenata i antioksidanata, njeno uključivanje u ishranu vam može pomoći da poboljšate svoje zdravlje i smanjite rizik za neke bolesti.

Dobra za trudnice, poboljšava raspoloženje, opušta mišiće

Kao što smo već spomenuli ovo povrće je dobar izvor folne kiseline koja je važna posebno za trudnice, doprinosi normalnom razvoju ploda, ona potpomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sprečava anemiju. Magnezijum u njima doprinosi pravilnom radu nervnog i mišićnog sistema, sprečava grčenje mišića, opušta telo, smanjuje nervozu, poboljšava raspoloženje, sprečava depresiju.

Za zdravo srce

Zahvaljujući vlaknima i kalijumu artičoke su dobra hrana za srce. Vlakna snižavaju holesterol, doprinose stabilizaciji glukoze u krvi, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog udara, dok mineral kalijum u njima (1 srednja artičoka sadrži oko 340 mg ovog minerala) može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Poboljšava zdravlje jetre

Među najmoćnijim fitonutrijentima u artičokama su cinarin i silimarin koji podstiču eliminaciju toksina i štetnih materije iz jetre, doprinose njenoj regeneraciji i čuvaju njeno zdravlje.

Jača imunitet

Antioksidanti u artičokama, uključujući vitamin C, beta-karoten  suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja i smanjuje rizik za mnoge bolesti. Vitamin C jača imunitet i pomaže u borbi sa infekcija, stimuliše proizvodnju kolagena koji regeneriše kožu, zube, krvne sudove, poboljšava iskorišćenje gvožđe i sprečava anemiju.

Podržava zdravlje kostiju

Vitamin K kojim je articoka bogata je je važan za zdravlje kostiju (održava njihovu gustinu i smanjuje rizik od osteoporoze) i ima važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi.

Sprečava zatvor, otklanja nadutost

Artičoka je savršen izvor dijetalnih vlakana koja čuvaju naš digestivni sistem. Ona poboljšavaju probavu, podstiču kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje, sprečavaju zatvor, deluju kao prebiotik (hrane “dobre” bakterije u crevima), ublažavaju mučninu i nadutost.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici